Суспільство

Яблука, груші, помідори й огірки: на Яблучного спаса чернігівці до церкви несуть усю городину

Завтра, 19 серпня, увесь православний світ святкуватиме Другий Спас – Яблучний. Цього дня віряни згадують день євангельської події, коли апостоли Петро, Яків та Іван побачили Господа Ісуса Христа перетвореним – у всій Божественній і вічній славі. Цього року свято припадає на неділю, тому в храмах очікують, що прийде багато вірян.

У кожній православній церкві, зокрема й у Катерининській, пройдуть урочисті богослужіння.

О 17-й годині 18 серпня у нас розпочнеться вечірнє богослужіння, тобто всеночне бдіння. Буде звершуватися Літія – благословення хліба, вина, олії і пшениці. І саме в цей час проситимемо, щоб Господь не позбавив Чернігівщину і всю Україну можливості мати ці продукти, мати дари природи. На вечірній службі ми винесемо на середину храму ікону свята – Преображення Господнього. Відбудеться також помазання освяченою олією всіх, хто прийде на вечірню службу.

На Літії роздамо хліб, окроплений вином. Наступного дня, 19 серпня, у Катерининській церві о 9-й ранку розпочнеться святкова служба, ну а вже ближче до 11-ї ми будемо освячувати все, що люди принесуть у своїх кошиках, – розповідає настоятель Катерининської церкви отець Роман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медовий спас: чернігівці розповіли, які освячені трави принесуть здоров’я і сили

Він каже, що нести до храму на освячення можна все, чим нагородила нас природа: яблука, груші, виноград, сливи. Часто люди приносять огірки й помідори. Ті, хто не встиг на Медового спаса освятити мед, несуть і його. Усе це не заборонено освячувати.

-Як подяку Богові ми приносимо до церкви перші плоди і, отримавши благословення, несемо їх додому. Яблука, груші, виноград після освячення наповнюються Святим Духом, тож коли ми їмо усе принесене із церкви, самі наповнюємося Святим Духом. І, звісно, треба подякувати Господові за те, що у цьому році він не залишив нас без їжі і дав нам можливість мати зерно, мати хліб, – наголошує отець Роман.

До речі, як кажуть у народі, саме з Яблучного спаса преображається погода: «Прийшов Другий спас – бери рукавиці про запас».

Ще статті по темі

Back to top button