Суспільство

Як чернігівець популяризує історію через YouTube-канал

Людська природа влаштована так, що завжди хочемо знати, хто ми є та звідки наш родовід. Тому історія рідних міст і селищ та долі їхніх жителів цікавлять багатьох сучасників. І щоб досліджувати ці питання, не обов’язково мати відповідну фахову освіту. Інколи просто вистачає неабиякої наполегливості та прагнення розібратися в часом неоднозначних питаннях і докопатися до істини.

Наприклад, герой нинішньої розповіді чернігівець Анатолій Ярошенко не лише цікавиться історичним минулим, а й популяризує його через YouTube-канал. Тож про все своєю чергою.

Насамперед варто трішки розповісти про пана Анатолія.

Сам він зазначає, що багато хто знає його за псевдонімом Яровед.

69927290_529366471131974_8432726144582680576_n

«Народився я в Чернігові в 1975 році і все своє дитинство я прожив у відомому мікрорайоні – П’ять кутів. Мої батьки були простими робітниками радіозаводу, який нині має назву «ЧеЗаРа».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зброя первісних людей і кістки мамонта: неймовірна історія Чернігівщини

Мій батько завжди розповідав мені цікаві історії минувшини, а моя бабуся, яка жила в Коропському районі, переказувала побут сивої давнини. Тож жити окремо від історії власного краю було неможливо», – розповів чоловік.

До речі, навіть у ранньому дитинстві Анатолій міг розповісти напам’ять кілька десятків історій власної родини, які відбулись або кілька років тому, або кілька десятків років. До того ж, ці історії рідко збігалися з офіційною історичною позицією, бо були правдиві.

«Таким чином я ще за радянських часів знав справжню історію розкуркулення, колективізації, голодоморів та всіх інших поневірянь нашого народу на Чернігівщині», – зазначає чоловік.

У школі хлопцю пощастило з вчителем історії.

«У школі №5 Дмитро Олексійович Стасевич не просто викладав свій предмет, а влаштовував мінівистави та розповідав параграфи, як зараз модно казати, креативно. Інколи навіть зараз стосовно деяких історичних фактів я згадую його розповіді та цитую. Але є одна цікава історія стосовно навчального процесу в шкільні роки: свою єдину одиницю за всі роки навчання я таки отримав з історії, бо відмовився розповідати параграф про становлення радянської влади в Україні зі словами: «Не буду це розповідати, бо це брехня. моя бабуся інше розповідала». Одночасно з одиницею в щоденник я отримав від учителя пораду: «Я сам знаю, що це брехня, але з нас вимагають розповідати за підручником, тому я ставлю таку оцінку. А ти вже сам обирай, що тобі важливіше – оцінка чи правда», – розповідає пан Анатолій.

Шкільні роки промайнули блискавично і про історію Анатолій Ярошенко забув на багато років. Отримав в інституті фах інженера-механіка. І лише через багато років історія таки стала його захопленням, якому він нині віддає майже весь свій вільний час і намагається навчати всіх охочих.

70501949_381980086082428_6255544408343576576_n

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коні замість автобуса: неймовірна історія Чернігівщини

«Розповіді розповідями, а побачити на власні очі, як було колись, – це зовсім інше. Тому найбільше уваги приділяв пошуку старих фото, серед яких найцікавішими були фото нашого Чернігова. Згодом виникла необхідність їхньої систематизації, яку найпростіше реалізувати за допомогою інтернету. Поволі фото почали переповзати в соціальну мережу і одного разу маленька спільнота «Фото старого Чернігова» для спілкування істориків-любителів, таких самих, як і я сам, стала відома для жителів нашого міста та почала збільшуватись десятками учасників щодня. Тепер спільнота налічує приблизно 10 000 осіб, які цікавляться історією та старими фото рідного міста», – повідомив Анатолій.

Та, за його словами, роздивлятися фото – це не вивчення історії. Бо більшість підписників не читають текстів під світлинами.

«Тому було вирішено створювати короткі відео, в яких, окрім фото, надаються пояснення до них та історичні факти. Так і почали виникати відео на YouTube-каналі «Яровед», де на тлі калейдоскопу фото звучить голос оповідача, який пояснює або розповідає цікаві факти з історії Чернігова», – зауважив історик-любитель.

Сам YouTube-канал присвячений кільком темам: історії, краєзнавству, традиціям і звичаям нашого народу. Окрім краєзнавчих сюжетів, на ньому можна знайти ролики про язичництво, яке було притаманне нашим далеким пращурам у дохристиянські часи.

«Ця тема на каналі «Яровед» була першою і є основною, бо, окрім краєзнавства, все моє життя присвячене язичництву і я є головою чернігівської язичницької громади.

Натомість діяльність щодо спільнот у соцмережах та YouTube – це прагнення надати можливість людям дізнатись про своє минуле, про минуле нашого народу, про те, що цікавить більшість. Даремно люди думають, що історія нікому не цікава. Справа лише в тому, як її викладати, як її оформити та що вважати важливим, а що – маловартісним. Сучасна молодь цікавиться всім яскравим і захопливим. Тож варто і історію подавати людям теж яскравою та захоплюючою за допомогою сучасних засобів, що я і намагаюсь робити. Хоча, звісно, професійних навичок мені таки бракує», – пояснив Ярошенко.

Насамкінець пан Анатолій поділився планами на майбутнє: передбачається ще багато дописів і відеосюжетів про історію Чернігова, про історію України та цікавинки краєзнавства. Згодом буде створено кілька сюжетів про різні райони Чернігова, а також серед планів – створити декілька віртуальних відеоекскурсій містом. Але все це лише в планах і як саме будуть вони реалізовані – покаже час.

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button