Суспільство

Як діти позбавляють своїх батьків батьківських прав та ще й аліменти стягують

Раніше дивиною для нашого суспільства були закордонні новини, що діти скаржаться в поліцію на своїх батьків. І на виклик обов’язково реагують правоохоронці та соціальні служби. Буває, що й санкції відповідні до батьків застосовують. Проте дитину, навіть якщо вона навмисно сказала неправду, там не карають. Мовляв, отже, в сім’ї дійсно не все гаразд. Бо якби все було стовідсотково добре, то дитина так не вчинила б.

Нерідко такі новини викликали в багатьох українців посмішки. Адже, на їхню думку, в нашій країні такого бути просто не може. Пояснюють усе тим, що в нас не та ментальність, та й хіба батьки можуть бути неправі… Проте життя доводить зовсім протилежне. Тож і в Україні вже є випадки, коли діти позбавляють своїх батьків батьківських прав.

Свіженький приклад: підліток із Хмельниччини подав до суду на власних батьків, які проміняли його на горілку. Причому суд таки виграв. Батьків було позбавлено батьківських прав і стягнуто аліменти в розмірі 50 відсотків розміру прожиткового мінімуму відповідного віку дитини. Тепер хлопець має отримувати від біологічних батьків приблизно чотири із половиною тисячі гривень на місяць. Якщо ж вони не платитимуть, їх відправлять на примусові роботи.

У цьому випадку все справедливо. Адже мало не з пологового будинку вихованням онука займалися дідусь із бабусею. Вони не покладали рук, аби виростити хлопця. А ось батьки йому ніколи не допомагали та не проводили з ним час. Коли хлопець подорослішав, він спробував налагодити з ними контакт, але не вдалося. Хлопець навіть не зміг жодного разу заночувати в батьківській хаті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині готуються до погіршення погодних умов

Між тим підлітковий вік недарма називають особливим. Бо в цей час у підростаючого покоління вирують гормони, тож нерідко в поведінці й почуттях трапляються перекоси. Загостюється не лише відчуття справедливості, а й егоїзм, схильність до необдуманих вчинків. Тому можна припустити, що дитина може звернутися до поліції не тільки перебуваючи в біді, а й на зло батькам, або написати відповідну заяву до суду, що можна робити з 14 років. І причини для цього можуть бути банальні. Мовляв, не купили айфон найновішої моделі, то я вам покажу… Хоча можливих наслідків підліток може не усвідомлювати і не бажати їх. Та доросле життя – не дитячі забавки. Позбавлення батьківських прав — надзвичайний захід у стосунках між батьками й дитиною, і це найважчі сімейні спори в сенсі доказової бази й емоційного напруження сторін.

Насправді підстав для позбавлення батьківських прав не так уже й мало. Зокрема, якщо батьки без поважних причин не забрали дитину з пологового будинку у встановлений законом термін; ухиляються від виконання своїх обов’язків із виховання дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Але водночас це мають бути не голослівні звинувачення, а доводи, підкріплені доказами та відповідними висновками служби у справах дітей.

Та головне, аби не втрапити в подібну халепу, від якої ніхто не застрахований, свідомим батькам треба більше приділяти уваги своїм дітям, змалечку розмовляти з ними, виховувати емпатію, любити їх, а не переадресовувати виховання гаджетам й інтернету. Бо в усьому, що відбувається з дітьми, винні передусім батьки, які свого часу не навчили нащадків того, чого треба.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button