Суспільство

Як на Чернігівщині реалізовують соціальні програми для учасників АТО/ООС

Чернігівщина дбає про захисників батьківщини, опікується сім’ями полеглих героїв. Своє життя за вільну і незалежну Україну віддали 179 чернігівців. А тисячі патріотів й нині відстоюють незалежність держави у складі бойових частин Збройних Сил України.

Органами місцевої державної влади, громадськими організаціями та волонтерами здійснюється соціальний супровід та вирішуються проблемні питання учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих військовослужбовців. Ними налагоджено співпрацю з органами охорони здоров’я, освіти та громадськими організаціями  для  надання психологічної допомоги військовослужбовцям, які повернулися із зони проведення АТО/ООС.

У  Чернігові створено антикризову раду, яка систематично проводить навчання із військовослужбовцями з питань профілактики постстресового синдрому. Надається допомога у набутті навичок поведінки при бойовому стресі.

Упродовж 2015-2018 років на Чернігівщині покращили житлові умови 55-ти родинам загиблих учасників антитерористичної операції та 26 воїнам, які мають інвалідність внаслідок участі у військових діях на сході країни. На це було використано 52,8 мільйона гривень з державного бюджету.

У 2019 році за рахунок 5,3 мільйонів гривень державних коштів було придбано житло одній сім’ї загиблого та трьом особам з інвалідністю. До кінця року для цих потреб очікується надходження ще 1,1 мільйона гривень. Відповідно до державної програми щодо забезпечення житлом сімей загиблих учасників АТО, осіб з інвалідністю внаслідок війни з числа учасників АТО І-ІІ групи, грошова компенсація за належні для отримання жилі приміщення призначена 10 родинам на загальну суму 11,7 млн гривень.

Учасники АТО/ООС також мають можливість пройти професійне навчання, щоб бути конкурентними при влаштуванні на роботу. Упродовж останніх п’яти років на це область отримує з держбюджету близько одного мільйона гривень щорічно. У 2019 року – 1,016 мільйона гривень. На цю суму органи соцзахисту уклали договори з навчальними закладами. 121 боєць уже пройшов навчання, ще 23 – опановують професію водія автотранспортних засобів (різних категорій).

У жовтні 2014 року на базі комунального лікувально-профілактичного закладу «Чернігівський обласний госпіталь ветеранів війни» у межах загального ліжкового фонду створено Центр медичної реабілітації для учасників антитерористичної операції на 20 ліжок: 10 – реабілітаційних терапевтичних, 10 – реабілітаційних неврологічних. З початку антитерористичної операції у госпіталі проліковано 1470 учасників антитерористичної операції та ООС, ще 25 – отримують лікування. 188 учасників АТО та ООС були направлені на реабілітацію та лікування в Український державний медико-соціальний центр ветеранів війни, 38 учасників АТО та ООС — на лікування в державний госпіталь для воїнів-інтернаціоналістів «Лісова Поляна».

Станом на грудень 2019 року в області 6957 учасників бойових дій та члени їхніх сімей отримали у власність земельних ділянок загальною площею 10167,8829 га.

В органах соціального захисту населення на обліку для забезпечення санаторно-курортними путівками перебуває 495 осіб із числа учасників антитерористичної операції та постраждалих учасників Революції Гідності.

У 2019 році з державного бюджету області виділено майже 1,7 млн грн, що дало змогу оздоровити в санаторно-курортних закладах 196 осіб.

Для забезпечення учасників антитерористичної операції послугами з психологічної реабілітації області виділено з державного бюджету  майже 780,1 тис. гривень, що дало змогу направити до реабілітаційних закладів 73 особи.

У бюджеті області на 2020 рік, який нині розглядається, також передбачено на соціальний захист учасників російсько-української війни та членів сімей загиблих воїнів чималі кошти, які дадуть змогу продовжити роботу зазначених соціальних програм.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Олександр Парій, Інформагентство Міноборони України «АрміяInform» (м. Чернігів)

Ще статті по темі

Back to top button