Суспільство

Як навчити підлітка витрачати з розумом: коментар чернігівського психолога

Розвиток фінансової грамотності в дітей – доволі складне питання. За даними серйозних досліджень, індекс фінграмотності в дорослих українців – один із найнижчих у Європі. Однією з причин є те, що у вихованні більшості теперішніх дорослих людей тема грошей практично була відсутня.

Тож як виховати підлітка, здатного в подальшому своєму житті правильно розпоряджатися фінансами, з’ясовували з психологом Ганною Колесовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині школярі стажуються на СТО

«Як і в питанні сексуального виховання, з питанням планування бюджету не варто зволікати. Підліток повинен приблизно знати, яка частка сімейного бюджету йде на житло, комуналку, податки тощо. Повинен розуміти, що їжа не з’являється в холодильнику сама. Можна брати дитину на ринок і в супермаркет, доручити їй дрібні побутові покупки. Можна запропонувати дитині скласти кошторис свята (поїздки сім’єю в торговельний центр або похід із друзями в кафе). Дитина повинна прорахувати все: транспортні витрати, суму замовлення або витрат на розваги, а також те, що завжди повинен залишатися невеликий запас на випадок непередбачених варіантів.

Якщо дитині родичі подарували гроші на день народження, можна обговорити з нею варіанти, як їх витратити. Як варіант, запропонувати покласти гроші в електронний банк під відсотки. Так дитині буде зрозуміло, що гроші можуть не просто лежати, а приносити дохід. Можна обговорити ідею, як назбирати на велику покупку, скласти план. Це формуватиме в дитини навичку не витрачати гроші на одномоментні задоволення, а планувати власний бюджет», – пояснює психолог.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button