Суспільство

Як не замерзнути в сезон холодів у квартирі: чернігівці поділилися своїми лайфхаками

Попередження влади про те, що взимку температура повітря в квартирах і приватних будинках буде нижчою за норму на кілька градусів, змусили українців посилено вивчати способи, як пережити холодний сезон із найменшими втратами для здоров’я.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко вже сказав, що опалювальний сезон у Чернігові розпочнеться своєчасно, між тим, ліміти газу зменшені на 10%, порівняно з попереднім опалювальним сезоном. Тож, якщо нинішня зима буде холоднішою, доведеться вирішувати питання наявності газу для того, аби нагріти теплоносії.

Тому лайфхаки з приводу того, як не замерзнути навіть за відсутності опалення, нині доволі актуальні. Хоч морозів ще немає, але в багатьох приміщеннях без вмикання обігрівачів не дуже затишно.

Віримо, що з подальшим зниженням температури повітря батареї в оселях усе-таки грітимуть. І варто пам’ятати, що є способи збільшити тепловіддачу від них.

Тепловідбивний екран із фольги між батареєю та стіною встановити нескладно. Для цього рекомендується використовувати будь-яку будівельну фольгу, прикріплену до пінопласту. З одного боку екран відбиватиме інфрачервоні хвилі від батареї в бік кімнати. Але з іншого боку, це гірше прогріватиме стіну, яка забиратиме більше теплової енергії з повітря в кімнаті.

Вентиляцію в зимовий період можна заклеїти. Щоправда, робити це можна в лише тому випадку, якщо до квартири надходить достатня кількість свіжого повітря з інших джерел. А якщо ні, то перекривати вентиляцію небезпечно.

Килими, які влітку дехто знімає, варто повернути на підлогу. Постільну білизну рекомендується використовувати з махрових тканин та іншого щільного текстилю, який довше зберігає тепло.

Кімната без текстилю вистигає за 1-2 години, приміщення з ним тримає тепло протягом 3-5 годин.

Якнайбільше кухонних приладів для готування додадуть тепла в кімнату. Холодильник дає постійне тепло, і що холодніше буде всередині нього, то більше тепла він віддасть назовні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Каштани – на продаж, а гроші – на ЗСУ: оригінальна акція у громаді на Чернігівщині

Щоб у холодний зимовий день покращити собі настрій і трохи зігріти кімнату, потрібно, щоб у квартиру проникало сонячне світло. Сонячне проміння нагріває поверхні.

Щільно завішані штори перегороджуватимуть шлях холоду. Це буде добре, якщо штори не закриватимуть батарей. Можна навіть повісити ковдри на вікна. Що більш щільним буде захисний шар — то краще.

І обов’язково треба використовувати тепло свого тіла. Достатньо одягти термобілизну — тоді по квартирі можна ходити в одних штанах і сорочці. Варто також запастися теплими ковдрами та піжамами.

Також допомагає грілка. Налити гарячу воду, щільно закрити та покласти на ліжко. Вже через п’ять хвилин постіль стане теплою. Якщо вдома немає грілки, швидко нагріти ліжко допоможуть пластикові пляшки з гарячою водою.

Теплий чай або кава, гаряча ситна їжа допоможуть зігрітися, піднімуть настрій.

Звісно, це не всі способи, як можна зігрітися в оселі, бо в кожного на озброєнні є ще кілька своїх перевірених рецептів.

Ними охоче діляться чернігівці.

«У нас квартира в звичайному багатоповерховому панельному будинку, щоправда, утепленому. Коли за вікном +10, в хаті +18. Щоб зігрітися, періодично вмикаю кондиціонер на обігрів, на 30 градусів. І вже хвилин за 10-15 стає відчутно тепліше, але не надовго. Ще допомагає зарядка: присідання та відтискання. А також теплий чай», – розповідає чернігівка Вікторія Сидорова.

«Зараз це не відчувається так критично. Поки що достатньо просто теплішого одягу», – зауважив Михайло Жирохов.

Власним досвідом поділилася Тетяна Глюк: «Я вісім років жила у приватному будинку і ми самі контролювали температуру в помешканні. Більше ніж 19,5 градусів не було. Тож я звична)

А після березня 2022-го, коли в нашій котельні вибило вікна і теплопостачання припинили ще 26.02 (потім у березні вмикали на кілька годин десь із 2-го по 10.03, не більше) при мінусі на вулиці мене взагалі холодом у квартирі налякати важко.

Зараз одягалися тепліше – зайвий светр і плетені шкарпетки, ото і все зігрівання. Те, що зараз, ще не холод».

«У мене вдома є тепловий конвектор. Купили його ще навесні, адже розуміли, що з опаленням ситуація буде складна, та й поверталися в холодну квартиру, тому користувалися майже до літа. Поки немає морозів, його вистачає, щоб зігрітися», – пояснює Юлія Ігнатенко. 

До всіх цих порад варто також додати оптимістичний настрій і віру в краще. Бо українці – нація, яка знайде вихід із будь-якої ситуації. Це вже перевірено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У крижаному полоні: чи буде взимку опалення у Чернігові

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button