Суспільство (відео)

У крижаному полоні: чи буде взимку опалення у Чернігові (Відео)

Опалювальний сезон у Чернігові – під загрозою зриву. Окрім ризику ворожих ракетних ударів по критичній інфраструктурі, зберігається ймовірність того, що Чернігівська ТЕЦ не запрацює. Причина ось у чому. Міська рада має взяти на свій баланс потужності теплоелектроцентралі з колосальними боргами, які залишив місту колишній орендар – фірма ТОВ «ТЕХНОВА». А це понад 800 мільйонів гривень боргу,що лягають на бюджет міста, тобто на плечі чернігівців.

Ми кілька разів проговорювали питання, згідно зі статтею 22 Закону України «Про теплопостачання», що ми ніяк не можемо уникнути того, що навіть заумови подальшого створення комунального підприємства, на баланс якого перейде «Чернігівська ТЕЦ» і за умови підписання договору на постачання газу з постачальником ми обов’язково, згідно з цим законом, змушені будемо підписати договір переведення цього боргу. Таким чином, борг у розмірі приблизно 813 мільйонів за газ перейде на бюджет Чернігівської територіальної громади», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

У зв’язку з цим скликали позачергову сесію, за результатами якої спрямували звернення до Кабміну щодо недопущення зриву опалювального сезону. Утім, із 42 депутатів підтримати звернення на сесію прийшло трохи більше ніж половина. Дивна ситуація з боргами зацікавила Чернігівську обласну прокуратуру та Державне бюро розслідувань.

«Станом на 23 вересня ми отримали одночасно листи від Чернігівської обласної прокуратури та Державного бюро розслідувань,у яких звучало, що за такого дострокового розірвання договору оренди вбачається змова ТОВ «ТЕХНОВА» та керівництва Чернігівської міської ради, аби штучно в такий спосіб уникнути необхідності проводити ремонтно-відновлювальні роботи на початок опалювального сезону», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Допомогти врегулювати питання просять Кабмін, для цього Чернігівська міська рада пропонує чотири варіанти:

1. Зобов’язати ТОВ «ТЕХНОВА» виконувати умови договору оренди;

2. Погодити передачу єдиного майнового комплексу «Чернігівська ТЕЦ» в оренду НАК «Нафтогаз України» або його відповідному дочірньому підприємству з одночасним переведенням боргів за спожитий газ ТОВ «ТЕХНОВА» на відповідного орендаря;

3. Погодити прийняття єдиного майнового комплексу«Чернігівська ТЕЦ» на баланс міста Чернігів із розумінням подальших фінансово-правових наслідків для бюджету;

4. Запропонувати інше рішення, в якому одночасно було б забезпечене стале проходження опалювального періоду 2022-2023 рр. без необхідності переведення боргів ТОВ «ТЕХНОВА» за спожитий природний газ і газопостачання на бюджет.

Утім, деякі депутати вбачають уцій ситуації багато підозрілих моментів і запевняють, що міськраді треба було одразу вирішувати цю проблему.

«Передача – це не просто, коли міська рада ухвалила рішення про те, що ми розриваємо договір і забираємо. Міська рада ухвалює рішення, що загалом ок – ми погоджуємося і забираємо, але сам процес передачі і борги – це питання комісії,до якої депутатів не запросили. І комісія приймає, робить аудит і виносить рішення. Чи отак, як є, забирається майновий комплекс, чи «ТЕХНОВА» буде здійснювати якісь відшкодування. І чому ж воно зараз лежить у Держаудитслужбі, це якраз через ДБР. Бо стоїть питання, чому комісія пропускає з боргами об’єкт і не вимагає жодних компенсацій від «ТЕХНОВА». Вона ж може вимагати компенсацію. А якщо ми не вимагаємо нічого компенсувати – то питання. Питання в тому, що має законно, розумно й адекватно проходити процес передачі», — Олена Стрілець, депутат Чернігівської міської ради.

На думку депутата міської ради Віктора Бистрова борги не повинні лягати на плечі громади.

«Ми ж повинні розуміти, що юридична особа або людина орендувала майно, в нашому випадку «Чернігівську ТЕЦ» це власність територіальної громади, от вони взяли майно, робили якісь поліпшення не роз’ємні. Тобто при розірванні угоди, вони не можуть їх з собою забрати. От вартість цих поліпшень або місто або хтось інший повинен компенсувати. Вартість цих поліпшень можуть піти у розрахунок за борги за газ. Але я не впевнений що ТОВ «Технова» зробила поліпшення на 200,300,500 мільйонів.. Тому у міської громади, у міста не має зобов’язань брати щось з боргами. Ми повертаємо своє майно, це наше майно, не чуже. А борги то вже інше питання, чому ж виникли питання у правоохоронних органів. Чому місто має компенсувати борги приватної структури», — Віктор Бистров, депутат Чернігівської міської ради.

Коли і як саме вирішиться ця ситуація – невідомо, втім, у зверненні прописаний період до 10 жовтня. Тому, сподіваємося, що проблему все ж таки вирішать.

А поки Чернігівська міська рада обіцяє,попри ці проблеми, що опалювальний сезон у Чернігові розпочнеться вчасно.Так зазначено у зверненні на офіційному сайті.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button