Суспільство

Як не заразитися коронавірусом від посилки з AliExpress: лікарка дала поради

Лікарка-ревматологиня, сімейна лікарка Людмила Смоліна заявила, що небезпеку передачі коронавірусу 2019-nCoV за допомогою пошти, зокрема сервісу AliExpress, слід «віднести до здогадок і припущень».

Втім, щодо посилок можна застосовувати додаткові заходи безпеки. Про це вона розповіла MedOboz.

Коментуючи версію, висловлену російським вірусологом Михайлом Щелкановим про те, що 2019-nCoV може передаватися через товари, замовлені на AliExpress, експертка зазначила, що ця версія має право на існування. «У тваринному світі, до того, як він мутував, цей вірус передавався фекально-орально. Тому можна припустити, що подібний механізм передачі можливий і в людському світі».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщину йде «пташиний грип»: скликають надзвичайну комісію

Як додатковий захід безпеки Смоліна порекомендувала частіше згадувати про елементарні правила гігієни і дезінфекції, особливо про необхідність часто мити руки.

За її словами, вміст посилок бажано дезінфікувати, якщо є така можливість. Наприклад, «якщо річ можна вимити з милом чи випрати, її треба вимити чи випрати. Якщо вона може бути піддана термічній обробці, це потрібно зробити», – порекомендувала лікарка. «Цим ми будемо себе захищати не тільки від коронавірусу, але й від інших збудників», – зауважила вона.

Водночас медичка визнала, що наразі 2019-nCoV недостатньо вивчений. Зокрема, невідомо, «наскільки вірус стійкий до холодних і теплих температур, наскільки він стійкий до середовища перебування поза господарем».

Додамо, що лікарі пояснили, що звичайні медичні маски на обличчі не захищають від вірусів або бактерій, які переносяться по повітрю. Однак маски знижують ризик потрапляння вірусу через чхання або кашель.

 

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button