Суспільство

Як обрати якісний мед: поради менського пасічника

Андрій Басистий – пасічник з багаторічним  досвідом. А ще він заступник голови громадської організації «Пасічники Менщини», де вирішують питання збуту меду, покращення і розширення бази медоносів, захисту бджіл та інші.

Сусіди.City розпитали пана Андрія, як, купуючи мед, уберегтися від підробок і неякісного продукту.

Обов’язково скуштуйте

Мед обов’язково потрібно скуштувати. Після справжнього меду залишається відчуття, що горло «дере».

Кислуватий присмак може означати, що продукт викачали завчасно, він незрілий. А от карамельний присмак сигналізує, що мед могли розтоплювати, причому без дотримання правил.

Подивіться, як мед тече з ложки

Якісний, не розбавлений водою мед тече з ложки густою цівкою, лягає плавно своє­рідною гіркою і розправляється в лічені секунди. Якщо ложку покрутити, він почне накручуватися, а розбавлений – ні, бо стікає набагато швидше.

Як кристалізуються різні сорти меду?

Акацієвий мед кристалізується вкрай повільно, він може залишатися рідким більше року. Гречаний – трохи швидше, але теж доволі повільно. Липовий мед кристалізується середніми темпами (до декількох місяців). Соняшниковому для цього може вистачити навіть двох тижнів. А мед з рапсу вже за тиждень стає білою кремоподібною масою.

Чому мед небезпечно розігрівати?

Не варто розігрівати мед вище 40 градусів, бо це не лише знижує його корисні властивості, а й може зашкодити здоров’ю. Температура руйнує майже всі поживні речовини. І, крім того, виділяється отруйна речовина – оксиметилфурфурол.

Якщо ви не можете дістати закристалізований мед з трьохлітрової банки, її можна опустити в каструлю з гарячою водою. Він не розігріється до рідкого стану, але мед буде легше дістати з бутля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині розкрив обійми Фестиваль меду

Чому варто купувати менше?

Перш ніж купувати великий запас меду на зиму, придбайте спочатку невелику баночку, щоб удома визначити, чи продукт якісний.

Окрім того, щоб у подальшому не розігрівати мед, найкраще або відразу купувати його у маленьких ємностях, або після купівлі розлити у менші баночки.

Чи справді мед – панацея від усіх хвороб?

Це дуже індивідуально діє. Комусь краще підійде гречаний мед, комусь – акацієвий чи соняшниковий. Кому допоможе, кому ні. А в кого взагалі алергічна реакція. Тож єдиних рекомендацій тут бути не може.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button