Суспільство

У Ніжині розкрив обійми Фестиваль меду (Фото)

Від початку вулиці Гоголя зранку, 9 серпня, розкрив свої солодкі обійми Спасівський ярмарок «Фестиваль меду».

Музика, пісні, танці, бурхливі оплески, щирі вітання пасічникам Ніжинщини та їхній корисній справі – медярству… Дійство, оповите атмосферою свята, а повітря навкруги насичене прянощами медів. І хоча продавців запашної та корисної продукції небагато, товарів на меду – очі розбігаються.

Мед можна придбати на будь-який смак: соняшниковий, гречаний, липовий, квітковий. До речі, як поділився секретом один із пасічників, ніжинцям найбільше смакує липовий. Є на ярмарку і «Медовуха», меди питні (до речі, вміщують такі напої лише 12 відсотків алкоголю, отриманого в результаті натурального бродіння),  бальзами на меду, настоянки «Напій медовий Ніжинський», «Бальзам медовий», ексклюзивний напій від славнозвісного голови ніжинського осередку бджолярів Петра Балаша, забрус, пилок, прополіс і товари з нього, косметика, авторські свічки, навіть ліки та багато іншого.

Пасічник Володимир розповів: «У жоден із наших продуктів ми не додаємо алкоголь. Свічки виготовлені з натурального забрусного воску. Свічка горить і дарує аромат лугу, поля, трав… Коштує вона від 15 до 50 грн. Є у нас і ліки: прополіс на спирту і цілюща мазь, в основі якої – жирова витяжка яєчного жовтка. Така мазь лікує будь-які запалення (перевірено на собі)».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині вшанували пам’ять великого бджоляра

Цікавинкою медового фестивалю можна назвати шоколад на меду ручної роботи. Солодощі – лише з натуральних продуктів із різними смаками. Такий шоколад коштує від 50 до 65 грн. «Ніжинці розкуповують увесь, – стверджує продавець і додає: Над виготовленням і дизайном працювали спільно з донькою».

Є на ярмарку і квас із хліба: із житнього та з пшеничного з висівками. Квас виготовляється за рецептом, якому вже 30 років. Усі складові знову ж таки натуральні.

«Фестиваль меду» проходитиме до 11 серпня з 8.00 до 15.00 на вулиці Гоголівська.

Автор Валентина Пильник

Фото Наталія Нікітіна

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button