Суспільство

Як підготувати сад до весни: 8 слушних порад

Рано чи пізно зима завершиться, і ваш садок оживе. Тому саме час задуматися про те, які роботи необхідно виконати, щоб у сезон дерева та ягідні кущі порадували вас рясним врожаєм.

1. Ревізія рослин

Пройдіться по саду, огляньте багаторічні дерева та чагарники. Можливо, деякі з них перезимували зовсім погано і їм потрібна швидка допомога. Молоді деревця при нагоді слід підперти, кущі— пересадити в інше місце. Зробити це можна буде, щойно припиняться денні морози.

2. Прибираємо сміття

Як тільки зійде сніг і постійно буде плюсова температура, можна прибирати торішнє сміття: листя, гілки і все, що зібралося за зиму на вашій ділянці. Під час збирання не забудьте зняти з чагарників та дерев муміфіковані плоди зі шкідниками і обов’язково спаліть їх. Не давайте жодного шансу паразитам.

3. Білимо стволи

У березні, коли встановиться стійка плюсова температура, обов’язково необхідно побілити стволи плодових дерев. Справа в тому, що навіть у навесні зниження температури цілком можливе. Але в той же час сонце стає більш активним і здатне значно нагріти темну поверхню кори. Щоб захистити рослини від так званого морозобою, потрібно обов’язково покрити кору шаром побілки, тоді вона не буде розтріскуватись.

4. Захист від гризунів

Рання весна – час навали гризунів. Справа в тому, що кора кущів і молодих плодових дерев є для них основним кормом. Щоб запобігти атаці, слід уберегти сад від мишей та зайців. Для цього проводять обв’язку штамбів, замінюють її, якщо потрібно, ущільнюють сніг навколо плодових культур.

5. Закупівля посадкового матеріалу

Якщо плануєте висадити нові культури, купіть посівний матеріал або насіння на розсаду. Саме час висадити її в стаканчики і дочекатися, поки паростки наберуть сили, щоб у квітні перемістити їх у відкритий ґрунт. За насінням краще вирушати на ринок до перевірених продавців. Обов’язково придивіться до саджанців молодих дерев та чагарників, якщо плануєте розширити асортимент культур у саду.

6. Перевірте садовий інвентар

Саме час провести ревізію садового інвентарю. Лопата, граблі, секатор та інші пристрої повинні бути гострими, очищеними від бруду, готовими до роботи. Якщо чогось не вистачає, час зробити нові запаси.

7. Обрізка

Як тільки потеплішає, за допомогою секатора або садових ножиць проведіть обрізку дерев та кущів. Всі торішні пагони зрізають не більше ніж на половину. Не забувайте використовувати садовий вар, який дезінфікує та герметизує зрізи.

8. Добриво для ґрунту

Щойно зійде сніг, поспішіть удобрити землю. Справа в тому, що вона «втомилася» після довгої морозної зими. Щоб рослини змогли отримати достатньо сил для активного зростання, добрива вносять до прикореневої зони безпосередньо після того, як земля відтанула після холоду. Враховуйте pH ґрунту у вашому саду, щоб підібрати правильні добрива.

Якщо всі роботи будуть проведені своєчасно і правильно, садок порадує вас багатим урожаєм, смачними та корисними плодами.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button