Суспільство

Як побудувати дерев’яну лазню власноруч: обираємо інструменти та матеріали

Власна лазня – мрія чи не кожного власника приватного будинку. Але зважитися на її будівництво не так просто. По-перше, це досить витратна справа, адже знадобиться багато дерева та якісні оздоблювальні матеріали. По-друге, потрібно мати певний інструментарій та знання, щоб займатися будівництвом самостійно.

Разом із будівельними експертами ми вирішили розібрати, як же побудувати лазню власноруч та що для цього потрібно. Уважно читайте наш матеріал – буде багато корисних лайфхаків.

2

Оциліндрований або клеєний брус

Насамперед, необхідно визначитися з матеріалом для будівництва стін. Звичайно ж, побудувати лазню можна з цегли чи газобетону. Але цей варіант не дає можливості в повній мірі відчути задоволення від банних процедур.

Фахівці запевняють, що для будівництва лазні найкраще підходять:

  • Оциліндрована колода – дорогий і досить складний варіант, поставити який без фахівця буде проблематично.
  • Клеєний брус – сучасніший та надійніший матеріал. Не деформується від підвищеної вологості, добре переносить перепади температури й легко встановлюється навіть без спеціальних навичок.

Готові лазні, але в розібраному вигляді, можна купити у компаній, що займаються будівництвом дерев’яних будинків. Там же можна знайти фахівця, який за помірну плату допоможе вам зібрати все на ділянці.

3

Інструменти для робіт по дереву

Для роботи з деревом обов’язково знадобиться ручний столярний інструмент та бензопила. Експерти інтернет-магазину Motoblok.biz рекомендують вибирати пилку дуже уважно. Для зручності роботи з деревом потрібно купувати моделі з шиною невеликого розміру, 30-35 см. Цього буде цілком достатньо, щоб за один прохід зробити пропил через весь діаметр колоди.

Крім шини, варто звернути увагу на такі параметри як:

  • Бренд і країну збірки. Краще віддати перевагу перевіреним брендам, наприклад AL-KO, Husqvarna або Stihl.
  • Потужність. Пила повинна мати не менше 1,5 к.с., щоб легко справлятися з будь-якою роботою.
  • Натяг ланцюга. Обирайте моделі з безключовим натягом для економії часу в роботі.

Бензопила – основний інструмент для будівництва з дерева. З її допомогою ви зможете підганяти всі елементи під необхідні розміри, вирівнювати колоди та бруси. Щоб пила відпрацювала без поломок, потрібно уважно стежити за якістю палива та співвідношенням в ньому оливи, а також вчасно заливати чисту оливу для змащення ланцюга.

4

Внутрішнє оздоблення лазні

Якщо ви будуєте лазню з дерева, стіни можна залишити без обробки. Автентична атмосфера з відкритими колодами дозволить щоразу насолоджуватися ефірними оліями, що виділяються з нагрітої деревини. А ось зону відпочинку можна облаштовувати вже на власний смак.

Щоб зберегти загальну концепцію органічності та натуральності, але при цьому трохи заощадити на матеріалах, фахівці з компанії «ПлітТоргСервіс» рекомендують використовувати ДСП. З неї легко зробити красивий та функціональний столик, лавочки чи табурети. Однак матеріал боїться зайвої вологості, тому радимо використовувати його тільки в сухих приміщеннях. За рахунок великого вибору кольорів і фактур дібрати максимально наближений до загальної палітри лазні варіант буде зовсім нескладно.

Побудувати баню власноруч – це реально й навіть вигідно. Головне, точно знати, який результат ви хочете отримати, і грамотно вибрати матеріали. Вдалого будівництва!

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button