Суспільство

Як покращити умови діяльності бджолярів Чернігівщини?

*Актуально

Про законодавчі ініціативи для бджолярів й умови професійної діяльності представників «солодкої професії» йшлося під час зустрічі співголови партії «Наш край», народного депутата України Валерія Давиденка з керівником Гільдії медоварів Чернігівської області Віталієм Кромом, який також є депутатом Новгород-Сіверської міської ради.

За словами Віталія Крома, наразі в парламенті на розгляді перебувають кілька законопроєктів, що стосуються діяльності бджолярів і медоварів. Зокрема, законопроєкт «Про бджільництво» розроблений спільно зі Спілкою пасічників України та передбачає запровадження нових правил для представників галузі. Водночас важливим є регулювання використання пестицидів і гербіцидів у сільському господарстві, адже в усіх районах Чернігівської області пасічники потерпають від масової загибелі бджіл унаслідок використання сільгоспвиробниками отрутохімікатів на полях.

«Норми використання цих засобів мають бути врегульовані законодавчо із врахуванням європейської практики», – впевнений Віталій Кром. Крім того, за його словами, необхідно вирішити дилему щодо медових напоїв, які потребують акцизних марок і ліцензування. «З нашої позиції, виробникам медових напоїв та оздоровчої бджолопродукції краще в обов’язковому порядку бути зареєстрованими приватними підприємцями, аніж займатися питаннями сплати акцизів. Прораховано, що від зняття акцизів із медових напоїв і реєстрації ФОПів бюджет отримає сотні мільйонів гривень додаткових надходжень. Виграють усі – і медова галузь, і бюджет», – наголосив Віталій Кром.

Вдалося обговорити із Валерієм Давиденком і перспективи розвитку сімейних фермерських господарств, зокрема, їхньої підтримки з боку держави. Адже сімейні фермерські господарства є основою забезпечення сталого розвитку в сільській місцевості.

Віталій Кром наголосив, що спілкування з народним депутатом було конструктивним, і Валерій Давиденко, який якнайкраще розуміє ситуацію в аграрному секторі регіону, пообіцяв відстоювати інтереси бджолярів і медоварів Чернігівщини під час розгляду важливих для галузі законопроєктів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button