Суспільство

Як пов’язане щастя з матеріальними благами

Вислів «Не в грошах щастя» уже давно став крилатим. Мовляв, такі категорії, як щастя, взаємність і кохання ціни не мають. З цим ніхто сперечатися не береться. Але погодьтеся, вислів про щастя і гроші можна трактувати по-різному.

Наприклад, здорова людина лежить днями на дивані, бо робота мрії ніяк не з’являється. Водночас і купюри в гаманці нізвідки не беруться. Тож і втішає себе бідолаха, що гроші у житті – не головне. Значно гірше, якщо така людина, окрім себе, несе відповідальність за когось, наприклад, дітей, які ростуть і хочуть їсти, чи хворого члена родини, якому потрібні ліки та медична допомога…

Так, гроші не замінять коханої людини чи взаємності у стосунках. Але завдяки їм завжди можна створити собі хороший настрій, замовивши в кафе вишуканий десерт від шеф-кухаря, купивши модну обновку, житло чи автівку своєї мрії. А можна подорожувати і збагачуватися враженнями: покататися на слоні або помилуватися заходом сонця на якомусь райському острові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колізії дорослого життя, або Чого не вчать у школі

Також у житті бувають моменти, коли потрібне психологічне перезавантаження. Іншими словами, коли якийсь час – місяць чи пів року – для свого ж блага треба побути наодинці зі своїми думками чи переживаннями. Звісно, в цей період також щонайменше треба їсти та оплачувати комунальні послуги. Знову ж таки, без фінансової подушки не обійтися.

Є й інші більш приземлені ситуації. Наприклад, людина вирішила сісти на дієту. Для цього інколи треба докорінно змінити своє харчування. І на практиці виявляється, що дотримання дієти обходиться суттєво дорожче, ніж звичне харчування. Плюсуйте до цієї статті витрат ще вартість абонементу до спортзали, послуги тренера, бо принаймні на перших порах без нього не обійтися, ціну спортивної форми, взуття. Безперечно, до статті витрат додадуться ще якісь дрібнички.

Також сьогодення вимагає безлічі нових потреб – мати сучасний гаджет і якісний інтернет. І це не примха. Бо недавнє карантинне минуле довело, що без комп’ютера чи ноутбука та доступу до інтернету неможливо навчатися і багатьом із нас працювати. Також зі смартфоном у руках можна замовити доставку продуктів чи товарів прямісінько додому, щоб зайвий раз не виходити на вулицю і не наражатися на небезпеку інфікуватися новим страшним вірусом. Щоправда, аби онлайн-взаємодія з довколишнім світом працювала без перебоїв треба своєчасно оплачувати рахунки.

Можливо, є люди, які уявляють своє щастя без грошей. Адже є приклади, коли родини переїжджають на закинуті хутори, ведуть натуральне господарство, лікуються травами, самі роблять мило, перуть без порошку тощо. Як кажуть, кожному своє. Але чомусь переконана, що більшості людей усе ж таки миліший комфорт у своїй оселі з теплою ванною, запашними шампунями й гелями, чистими та м’якими рушниками, зручним ліжком, сучасною технікою. І нехай хтось заперечить, що це не одна зі складових щастя.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button