Суспільство

Колізії дорослого життя, або Чого не вчать у школі

У навчальних закладах дітей і молодь навчають різних наук і премудростей – розв’язувати складні рівняння, проводити хімічні та фізичні досліди, знати всі столиці країн африканського континенту тощо. У соцмережах час від часу навіть жарти з’являються, що мені вже 35 і чекаю не дочекаюся, коли стане у нагоді вміння вправлятися з коренем квадратним.

Звісно, мету знецінити школу й звичне навчання ніхто не переслідує. Але є купа питань, перед якими в майбутньому неодмінно постануть учорашні випускники школи й не знатимуть, як правильно вчинити, бо їх ніхто цього не вчив. Наприклад, дитина стала студентом і переїхала від батьків жити в інше місто. Спершу голову п’янить дорослість, важливість своєї персони, якій батьки на прожиття, з огляду на свої можливості, дають певну суму грошей. І дуже часто так трапляється, що перші кілька днів чи тижнів студенти шикують: влаштовують гучні гулянки чи спускають усі гроші в кафе. Але потім неочікувано якимось дивним чином в особистому бюджеті студента з’являється «чорна діра», коли на пиріжок і на квиток додому доводиться позичати гроші. І добре, якщо є в кого. А все через те, що планувати витрати та робити розумні покупки дитину ніхто ніколи не вчив.

Інший приклад: людина тягнеться з останніх сил, щоб купити модний айфон, бо хтось колись сказав, що це невід’ємний атрибут статусності. Між тим, бувають випадки, що людина задля відповідності примарним стандартам недоїдає, ходить роками у давно вилинялих джинсах, зате з айфоном…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Жайворонки» vs «сови», або Чи гарантує ранній підйом життєвий успіх

Є купа інших прикладів, не пов’язаних і з вмінням розумно витрачати кошти. Погодьтеся, в житті, окрім певного багажу наукових знань, важливо вміти спілкуватися, висловлювати свою думку, дружити, своєчасно сказати «ні». І цього знову ж нас ніхто не вчить. Тож і набиваємо власні ґулі, допоки самі не зрозуміємо важливість цих премудростей.

Побудова гармонійних стосунків у родині, між чоловіком та жінкою – це взагалі окрема тема. Бо цього також треба навчати. Хоча з дитинства знаємо, що всі казки закінчуються весіллям головних героїв. А що там далі – хтозна. Мабуть, тому більшість дівчат ставить собі за мету – вискочити заміж, а там хай хоч потоп. До речі, це підтверджує статистика розлучень.

Аби далі не перенавантажувати прикладами, варто підбити підсумок. Скоріше за все, підхід до того, які навички і вміння має опанувати випускник школи, варто переглянути. Бо далеко не всі нинішні школярі в майбутньому стануть винахідниками чи видатними вченими.  А от взаємодіяти з навколишнім світом, створювати сім’ї, народжувати дітей і будувати кар’єру буде кожен. І що важливо, батькам не варто перекладати відповідальність за подальшу адаптивність своїх дітей до дорослого життя тільки на школу. Найкраще виховання – це власний приклад.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button