Суспільство

Як правильно адаптуватися до робочого ритму: поради психолога

Як вийти з відпустки, щоб продуктивність роботи не падала, а настрій залишався радісним? Під час відпочинку людина лінується й абстрагується від робочих моментів.

Якщо на роботу після тривалого відпочинку вийти неправильно – це може спричинити навіть серйозні захворювання. Спершу до людини може прийти стрес, потім – депресія. І врешті-решт хандра.

Щоб цього уникнути, треба правильно увійти в робочий ритм. Як це зробити, ми поцікавились у практикуючого психолога Регіни Гусак.

«Щоб після відпустки не опинитись у стресовій ситуації, варто розділити свій відпочинок на кілька «порцій». І не виходити одразу на повний робочий тиждень.

Найкращий варіант для безпечного виходу з роботи – попрацювати кілька днів, а потім дати собі день відпочинку. Ще краще виходити з відпустки не з понеділка, а посеред робочого тижня, ближче до вихідних. Тоді організм людини краще адаптується до нового графіка і робота приноситиме радість», – радить Регіна Гусак.

Не менш стресовим і для дорослих, і для дітей є перший дзвінок. З однаковим хвилюванням його сприймають, як першачки, так і ті, хто вже ходив до школи.

Регіна Гусак радить спершу адаптуватися батькам першачка. А вже тоді допомогти в адаптації дитині.

«Дитина здатна швидко перехоплювати настрій дорослих. Так, дивлячись на матусю, яка не може знайти собі місця перед першим походом до школи, хвилюється і метушиться, а часто ще й плаче, дитина і сама стає уразливою та збудженою, – розповідає психолог.

— А завдання кожної мами й тата – допомогти своєму чаду побороти власне хвилювання. У таких випадках варто нагадувати дитині, що перший похід до школи – це приємна відповідальність та свято. Доречну було б влаштувати дитині похід у кафе чи кіно, організувати святковий відпочинок.

Батькам першокласників було б добре згуртуватися заздалегідь, щоб на саме свято всі були знайомі і разом подарували своїм дітям незабутні враження. Бо які спогади в дитини залишаться від першого дзвінка, такий настрій супроводжуватиме її під час усього навчання.

Розповідайте дітям, що в школі з’являться хороші друзі, уважні вчителі. Не варто лякати малечу на кшталт «підеш до школи – там побачиш…», «буде тобі лихо, як до школи підеш..»

При перших розчаруваннях чи невдачах не сваріть дитину одразу, а спокійно та стримано поговоріть із своїм малюком. Це краще буде, ніж покарання. Якщо із перших днів дитина не одразу входить у навчальний процес і не розуміє нових предметів, ви також повинні зацікавити свою дитину навчанням. А це вдається не сварками та покараннями».

Та найбільш проблемним є перший день у дитячому садочку. Це вибиває з колії і матусь, і дітей. Адже це фактично перша розлука малюка із матусею, яка до цього весь час проводила із дитиною. Та й тут психологи знаходять правильний вихід.

«Удома мама гралася і виконувала всі прохання, а тут багато дітей. Чужі тітки, які змушують робити те, чого зовсім не хочеться, – розповідає Регіна Гусак. – Складніше адаптація проходить у тих дітей, які вдома виховувалися без режиму та графіка. Адже там можна було все і коли завгодно, а тут все треба робити за чітким графіком.

У таких випадках дуже допомагають професійні вихователі. Вони знають, як зацікавити дитину, щоб їй не було страшно залишитися в новій обстановці. Дозвольте своєму малюку взяти з собою улюблену іграшку. Маленький ведмедик чи лялька нагадуватиме дитині про дім і навіюватиме спокій. Хваліть дитя за його перемоги, навіть незначні. Розповідайте, що в садочку дитина дорослішає».

Психологи радять привчати дітей до садочку поступово. Спочатку на кілька годин, щоразу збільшуючи час перебування. Проте до кінця першого тижня треба вже залишатися в садочку на денний сон. Однак і тут головне – вчасна адаптація самих батьків. Не пускайте адаптацію дитини до садочку на самоплин. Адже від цього залежить адаптація дитини в школі.

Ще статті по темі

Back to top button