Суспільство

Як правильно зробити освітлення у ванній кімнаті та де розмістити розетки?

Монтаж електропроводки є одним із найважливіших етапів ремонту у ванній кімнаті. Ще до укладання плитки, ви маєте продумати розміщення світильників, розеток та побутових приладів. Щоб дізнатись, як організувати освітлення та план розташування розеток, ми звернулись до менеджера магазину сантехніки https://www.santechshara.ua/, де є все для створення ідеальної ванної кімнати.

Одним світильником не обійтись

Для комфортного користування санвузлом, потрібно декілька сценаріїв освітлення. Спочатку продумайте базове освітлення. Найкращими вважаються стельові світильники, що дають розсіяне світло з температурою 4000 К. Далі подумайте про декоративну підсвітку. ЇЇ можна зробити за допомогою LED стрічки у карнизах, нішах, під ванною чи меблями. Встановіть регулятор, щоб змінювати яскравість та колір підсвітки, створюючи бажану атмосферу.

Не забудьте про підсвітку дзеркала або косметичну лампу, яка дозволить зручно наносити макіяж чи голитись. Не плутайте декоративну підсвітку дзеркала з косметичним світлом. Декоративна стрічка направлена на стіну, косметичне освітлення — на обличчя. Також продумайте нічне освітлення, щоб ходити до туалету, не вмикаючи основного світла. Найкращою вважається червона підсвітка. Вночі вона виглядає зловіщою, але тільки вона не звужує зіниць.

Безпека та правильне розміщення розеток

Люди, які планують ремонт у ванній, зазвичай цікавляться питаннями, як обрати безпечні розетки та де їх розмістити. Ми радимо розпочинати з вибору пристрою захисного відключення (ПЗВ), який захищає від ураження струмом, у випадку короткого замикання чи витоку струму. Бажано, щоб електромережа усієї квартири була підключена через ПЗВ, а особливо — ванна. Коли ви подбали про безпеку, можете обирати розетки та подумати про їх розміщення.

Кількість розеток залежить від того, якими електричними приладами ви користуєтесь у ванній кімнаті. Ми радимо встановлювати дві розетки біля раковини. Одна служитиме для зарядки електробритви чи зубних щіток, інша — для користування феном, плойкою та іншими приладами. Якщо ви плануєте зробити висувну шухляду з електроприладами, розетку можна зробити всередині. Ще одним зручним рішенням є розміщення розетки всередині дзеркальної галереї. Так ви зможете заряджати бритву та електричні щітки, не займаючи місця на стільниці.

Важливо передбачити електровиводи для приладів прихованого підключення та вбудованої побутової техніки. А саме:

  • Для дзеркала з підсвіткою;
  • Для підключення рушникосушки;
  • Для бойлера та витяжки
  • Для пральної та сушильної машини.

Ще одним важливим питанням є розміщення вмикача для основного світла. Серед дизайнерів та користувачів багато років точаться суперечки, де встановлювати вмикач: у коридорі чи всередині? Ми радимо встановлювати вимикач біля дверей всередині санвузла. Так ви уникнете ситуацій, коли хтось випадково вимикає вам світло. Це ж стосується вмикача витяжки. Його краще розміщувати біля дверей, або поближче до унітаза. Встановіть витяжку із датчиком вологості, він працює автоматично, тому вам не доведеться його вимикати.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button