Суспільство

Як розвинути суперпам’ять: поради чернігівського психолога

Ні для кого не секрет, що розвинена пам’ять – запорука успіху. Тому в сучасному динамічному житті дітей і дорослих непокоїть питання: як покращити свою пам’ять.

Чернігівський психолог Марина Зуб-Леоненко дала корисні поради, як покращити працездатність мозку і удосконалити пам’ять:

  1. Кожен день треба запам’ятовувати хоча б по одному телефонному номеру знайомої людини та вручну набирати його.
  2. Відгадувати щодня 3-5 загадок і розв’язувати головоломки.
  3. Бути рухливим. Активний спосіб життя покращує кровообіг і постачання кисню до відділів головного мозку.
  4. Уникати перенавантаження щоденними справами.
  5. Менше перебувати біля екранів телевізорів і комп’ютерів. Отримуючи зайву та непотрібну інформацію, ви засмічуєте свою пам’ять.
  6. Опановувати візуалізацію. Коли збираєтесь у магазин, замість складання списку намагайтесь уявити те, що треба купити.
  7. Щоб поліпшити довготривалу пам’ять, потрібно час від часу насолоджуватися ароматом розмарину.

Цікаві факти про пам’ять

  1. На 20 тижні вагітності ембріон починає запам’ятовувати певні події.
  2. Пам’ять розвивається в людини до 25 років. Пік її можливостей припадає на 19-20 років. А ось згасати пам’ять починає з 50 років.
  3. Якщо порівняти мозок людини з комп’ютером, він би міг зберігати до 7 мільйонів мегабайтів інформації.
  4. Надзвичайно дивовижним феноменом володіє мешканка США Джилл Прайс. Він має назву гіпермнезія – здатність запам’ятовувати ВСІ події, що відбуваються в житті.
  5. Також неабиякі здатності мав Кім Пік: він запам’ятовував 98 % всієї прочитаної інформації. Крім того, він міг одночасно правим оком читати праву сторінку, а лівим — ліву.
  6. Наполеон читав зі швидкістю 2 000 слів на хвилину. Для порівняння: більшість освічених сучасних жителів планети — лише 180-220.
  7. Учені університету Монклер розробили, здавалося б, абсурдний метод запам’ятовування. Необхідно стискати та розтискати кулаки рук. Правий кулак допомагає краще опанувати нову інформацію, лівий – легше відтворити забутий фрагмент

Анастасія Горкава

Ще статті по темі

Back to top button