Суспільство

Як у Рудьківці Бобровицького району спільними зусиллями церкву будують (Фото)

Про потенціал будь-якого села свідчать завжди два фактори: наявність школи й церкви. Бо коли ці важливі об’єкти в населеному пункті є, він не виживає, а живе. Тож цілком прогнозовано, що в села Рудьківка Бобровицького району довге й щасливе майбутнє. Адже тут роботи з добудови Свято-Миколаївського храму виходять на фінішну пряму. На перший погляд, справ залишилося небагато, але всі вони потребують значних коштів.

Церква на честь святого Миколая в селі була й раніше, але з плином часу старенька будівля перетворилася на аварійну. І ремонту вже не підлягає.

«Старий храм був відкритий у 1956 чи в 1957 році. Жила в селі благочестива людина, яка пожертвувала свій будинок і свою землю для храму. Тоді ж місцеві старожили, яких уже практично не залишилося на цьому світі, докупили ще одну хату і з цих двох хат збудували церкву. Щоправда, в ті часи все пов’язане з релігією, не дуже віталося. Але отцю Стефану, який був ветераном війни і військовим льотчиком у минулому, все-таки дозволили служити. Але з умовою, що в селі відкривається не церква, а молитвений дім. І купол на храмі встановлювати також не дозволили», – розповідає місцевий священник отець Михайло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігівському районі руйнується легендарна Георгіївська церква

Служба в старому храмі відбувалася до 2013 року, допоки його ще можна було підтримувати у більш-менш гідному стані.

«Хоч і важко доводилося, але скільки могли, стільки той храм й ремонтували. Та прийшов час, що ремонтувати вже було практично нічого, бо на деяких стінах деревини майже не залишилося, тільки обшивка так-сяк трималася», – повідомив духівник.

Але, як кажуть, на все Божа воля, і світ не без добрих людей. Тож невдовзі завдяки благодійникам, а особливо народному депутату України Валерію Давиденку, в селі закипіло нове будівництво.

«Храмовий камінь було закладено на свято Маковія, тобто 14 серпня 2013 року. А 19 грудня ми вже у новому храмі вперше відслужили акафіст на храмовий празник День святого Миколая. Тобто за 4 з половиною місяці увійшли в новий храм. Щоправда, тоді ще в середині будівлі стояв холод, не було нічого, навіть вікон. Тож служби почали відправляти біля храму. Зробили конструкцію на зразок куреня й обтягнули його плівкою. Він був невеликий, але повністю заповнений людьми, які з радістю і світлими очима та думками приходили до нашого спільного храму. Люди були дуже задоволені, що справа таки зрушилася з мертвої точки. А я ту зиму не жив, а літав. Аж навіть страшно було, наскільки все йшло добре. До того ж, співпричетність Божої руки і руки святителя Миколая словами не передати, треба тільки відчути», – радіє отець Михайло.

У 2014 році першу літургію в новій церкві відслужили на Різдво. Взимку ж виконували й потрібні будівельні роботи в храмовому приміщенні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Базар і П’ятницька церква: Чернігів століття тому

«Тоді ми спільно молилися, дякували Богу і займалися будівництвом. Справ вистачало. До речі, іконостас нам Валерій Давиденко подарував. Дуже вдячний йому і молюся за нього та його родину. А також за всіх-всіх благодійників, які допомагали і продовжують це робити. Але імен усіх наразі не перелічу. Бо бувало, що у храмі й більше 20 людей працювало. Ось нещодавно народний депутат Борис Приходько допоміг із придбанням матеріалів для утеплення й оздоблення церковного фасаду. Скажу єдине: ті, хто будують храми, відкривають собі двері до царства Божого», – зазначив священник.

Робіт з облаштування церкви залишилось ще чималенько.

«Треба впорядкувати фасад, потім паркан поставити. А тоді залишиться розпис храму зсередини. Це буде найдорожча робота і вже такий останній штрих», – повідомив отець Михайло.

Він також сподівається, що з часом з’являться благодійники, які допоможуть із новими дзвонами для храму.

За словами священника, церкви – дуже потрібні та важливі. Але найголовніше, щоб у людських душах була віра.

«Щоб люди прийшли до покаяння, щоб з’явилося більше любові одне до одного, а через це й до Бога. Бо не може людина любить Бога, а ближнього ненавидіти. Саме через любов до ближнього проявляється в людини любов до Всевишнього. Слава Богу, люди до церкви приходять і моляться», – зазначив насамкінець розмови отець Михайло.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button