Суспільство

Як вибрати якісні яйця: корисні підказки

Щоб купити свіжі та якісні яйця, варто звертати увагу на певні моменти. Магазинний продукт обов’язково продається з маркуванням – дата «появи» яйця на світ повинна стояти і на упаковці, і на самих яйцях.

Також про свіжість може розповісти маркування: буква «Д» є ознакою дієтичних властивостей і найбільшої свіжості, «С» означає, що яйцям більше тижня.

Про це ЧЕline повідомили в головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Термін придатності яєць повинен становити не більше 25 діб. Дієтичні яйця, термін зберігання яких у процесі реалізації перевищив встановлений, переводять у категорію столових. Після закінчення терміну зберігання столових яєць їх направляють для виготовлення хлібобулочних виробів, переробляють на яєчний порошок або на кормову продукцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великий понеділок 2019: що не можна робити, традиції свята

Також звертайте увагу на шкаралупу – у свіжих яєць вона матова, глянцева – ознака залежаного товару. Візьміть яйце в руку і потрясіть його – у свіжого «внутрішність» не ворухнеться, у старого буде переливатися всередині – ви легко це відчуєте. Більш безпечно купувати яйця з чистою шкаралупою, без слідів курячого посліду, щоб зменшити ризик підхопити сальмонельоз і кишкові інфекції.

Слід оминати продукт з тріснутою шкаралупою – це прямий шлях для швидкого розвитку бактерій. Є простий спосіб переконатися в свіжості покупки – опустити яйця в миску з водою. Свіжі яйця залишаються лежати на дні, спливуть на поверхню тільки несвіжі, не придатні до вживання. Про що розповість колір шкаралупи. Багато хто звик думати, що яйця в коричневій шкаралупі значно кращі (більш поживні та корисні), ніж у білій. Це помилка.

Колір шкаралупи є ознакою «масті» курочки, яка знесла яйце. Коричневі пеструшки несуть яйця такого ж відтінку, а птиці з білим пір’ям – білосніжні. Тому колір шкаралупи не визначає поживності яйця. Приємної та безпечної покупки!

Ще статті по темі

Один коментар

  1. згідно дсту № 5028:2008 Яйця курячі харчові технічні умови
    На маркованні яєць для реалізації в Україні зазначають:
    для дієтичних яєць — групу, категорію та дату знесення (число і місяць);
    для столових та охолоджених яєць — групу і категорію;
    назву господарства.
    тобто висновок, дату знесення проставляють лише на дієтичному яйці ( До дієтичних належать свіжі харчові яйця, термін зберігання яких не перевищує 7 діб, не враховуючи дня знесення, які зберігають за температури не нижче ніж О °С і не вище ніж 20 °С.) Яйця, не реалізовані протягом 7 діб, належать до столових

Back to top button