Суспільство

Як вигулювати собаку в мороз – досвід чернігівської господарки чотирилапого

Прогулянки на вулиці – це обов‘язковий пункт у розкладі дня домашнього собаки. Пес повинен удосталь рухатися. Грою в квартирі відкупитися не вдасться. Собаку треба вигулювати і в сніг, і в дощ – за будь-якої негоди.

Щоправда, все індивідуально. Для одних тварин зимові прогулянки – суцільний позитив, а інші нестерпно мерзнуть.

«Цьогоріч зима нас порадувала сніжком.

У мене одна улюблениця. Звуть Юкі. Їй майже сім років.

Ми з нею полюбляємо зиму. Особливо вона, адже це її стихія. Вона напівхаскі, напівлайка. У неї тепла густа шерсть. І вона дуже комфортно почувається. А коли ще снігу багато, то взагалі кайфує. Звісно, перші дні після снігопаду не дуже зручно гуляти. Всі звичні стежки заметено. Далеко не розженешся. Ну, це більше мене стосується. Юкі скаче собі по сніжних кучугурах, наче так і треба. Єдиний мінус — коли тротуари посипають сіллю. Буває це подразнює шкіру лап, вона почувається некомфортно, і часто буває, що починає навіть припадати на лапу», – розповідає чернігівка Марія Домашенко.

149313283_419630539314433_4594413644272239846_n

Тож аби зимова прогулянка була тільки на користь, варто дотримуватися простих правил.

Стежте за часом

У мороз прогулянка має тривати не довше як 30 хвилин. Особливо якщо у вас цуценя чи собака поважного віку. Для таких улюбленців достатньо погуляти 15-20 хвилин. Короткошерстим і собакам малих порід потрібен одяг для збереження тепла, а довгошерстим – для захисту від вологи.

До речі, зрозуміти, що собака мерзне, дуже просто. Він поводиться так само, як і людина: тремтить і переступає з лапи на лапу.

Милуйтеся снігом відповідально

Не дозволяйте собаці їсти сніг. По-перше, це може призвести до переохолодження. По-друге, це загрожує хімічним отруєнням, адже для танення снігу і льоду на дорогах використовують реагенти. Токсичною є і «незамерзайка» для автомобілів.

Бережіть лапи

Пісок і сіль, які використовують для посипання доріг і стежок, можуть пошкодити лапи собаки. Сіль і хімікати, потрапляючи на ніжну шкіру між пальцями, роз’їдають її. Це призводить до подразнень і запальних процесів.

Перед виходом на вулицю варто обробляти подушечки лап спеціальним воском, кремами або аерозолями, що оберігають від шкідливого впливу реагентів. Такі засоби можна придбати у спеціалізованих зоомагазинах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дитина менше зависатиме в гаджетах і краще навчатиметься: під Черніговом запрацював центр розвитку інтелекту

Догляд після прогулянки

Опісля обов’язково вимийте лапи собаки м’яким мийним засобом. Небезпеку становить не лише тривалий контакт реагентів зі шкірою, але і ймовірність отруєння, якщо собака злиже їх із лап. А після миття змащуйте шкіру подушечок тонким шаром захисного або дитячого крему.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button