Суспільство

Дитина менше зависатиме в гаджетах і краще навчатиметься: під Черніговом запрацював центр розвитку інтелекту

Усі батьки хочуть, аби їхні діти були успішними, добре навчалися в школі та дивували своєю ерудованістю. Між тим, нізвідки ці чесноти не візьмуться. Кожна навіть найталановитіша дитина багато працює на результат.

Життя нині влаштоване так, що для успішного розвитку особистості навчання лише в загальноосвітній школі замало, потрібна самоосвіта та наполегливе бажання змінюватися на краще. І дуже добре, якщо поруч є люди, які можуть підказати, в який спосіб краще розвивати дитячі таланти та здібності.

Наприклад, у Козельці з’явився Центр розвитку інтелекту Smartum, двері якого відкриті для дітей віком від 5 до 16 років, котрі прагнуть розвиватися та вдосконалюватися.

Козелецький центр розвитку дитячого інтелекту працює недовго, все, як кажуть, закрутилося в січні минулого року. А сама ідея його створити виникла наприкінці 2019 року.

«Якось натрапила на публікацію про Академію розвитку інтелекту Smartum. І мене вона зацікавила. Зайшла на їхню сторінку, почитала, що там написано. І потім дуже багато читала про ментальну арифметику, розвиток швидкочитання, вирішення головоломок, спідкубінг, що розвиває не лише пам’ять, увагу та спритність рук. Та особливо захопила ментальна арифметика. Адже в різних телешоу бачила, як дітки здійснюють операції з різними числами, але як це їм вдається – там же не розповідали.

Згодом я дізналася, що можна викупити франшизу і, відповідно, відкрити Центр розвитку дитячого інтелекту в рідному Козельці. Важливо, що нічого подібного в нашому містечку не було. Читала, що в Чернігові є, в Ніжині. Тож подумала, що поки конкуренції немає, можна спробувати. Тож купила франшизу і запустила проєкт», – розповіла Марія Павловська, засновник і керівник Центру розвитку інтелекту Smartum у Козельці.

За її словами, навчають ментальної арифметики за допомогою спеціальних рахівниць.

«Спершу дитинка навчається на них пальчиками рахувати, а потім уявляє ці рахівнички в голові. Рахівнички ці не зовсім такі, як звичайні, на 10 кісточок. Адже в тих рахівничках 5 кісточок.

Я сама бухгалтер-економіст за освітою, коли навчалася, ще комп’ютерів не було, то нас вчили рахувати на рахівницях.  То щоб перейти на абакус рахувати, мені довелося, як кажуть, «голову зламати». Бо в уяві треба переносити інформацію на уявні рахівниці. Уявляєш кісточки і рухаєш  їх в уяві. Для мене, наприклад, усе це було складно», – розповідає Марія Павловська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова громади з Чернігівщини грає у хокей

Тож для викладання ментальної арифметики був потрібен тренер. Але поки його шукали, Центр не простоював без діла. Тут організували групу для дошкільнят, із якими вивчали математику та читання за методикою Зайцева, тобто із застосуванням «розумних» кубиків. Щоправда, через 2,5 місяці занять трапився карантин, то навчання для малюків довелося призупинити.

Утім, час на карантині не минув дарма.

«За цей час пройшов відповідне навчання тренер для ментальної арифметики. Це Марія Пекур. За освітою вона педагог, і перш ніж взятися до занять у нашому центрі, пройшла навчання в Києві, отримала сертифікат. Там же вона й іспити складала. Адже тільки після цього вона має право викладати.

На сьогодні в нас дві групи опановують ментальну арифметику – середня і старша. Хоча діток ми приймаємо з 5 до 16 років. Але молодша група та, що з 5-ти років, не сформована поки. Натомість середня і старша група з вересня навчаються. І є результати, мами хвалять. Зрозуміло, що після наших занять одразу відмінником у загальноосвітній школі ніхто не стає, але діти починають краще вчитися. І батьки про це кажуть. Окрім того, дитина стає більш самостійною, відповідальнішою і є результати в школі на краще. Ще батьки розповідають, що діти менше сидять у гаджетах і менше безцільно блукають в інтернеті», – зазначає Марія Павловська.

Примітно, що навчання в Центрі відбуваються не так, як у звичайній школі – із сидінням за партами. Все організовано в ігровій формі, що дітям було цікаво і щоб нові знання та свою логіку вони розвивали охоче.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тест на людяність: як врятувати життя тваринам у люті морози

До речі, Центр розвитку інтелекту Smartum у Козельці має цікаві плани на майбутнє – тут хочуть відкрити групу швидкочитання. А ще не забувають і про змістовне дитяче дозвілля. Запустили майстер-класи. Це такі творчі заняття, щоб зробити дозвілля дітей більш змістовним. Щотижня на вихідних – у суботу чи неділю», – зазначила засновниця і керівниця Центру розвитку інтелекту Smartum у Козельці.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button