Суспільство

Як захистити домашніх тварин від паразитів

З розвитком ветеринарної медицини більшість паразитарних інфекцій можна попередити. Але не всі власники домашніх тварин знають про належні заходи захисту як своїх чотирилапих улюбленців, так і себе самих та членів родини.  Першим профілактичним кроком є дотримання правил особистої гігієни, до яких, зокрема, належить регулярне миття рук після контакту з тваринами і перед вживанням їжі. Догляд за живністю зазвичай допомагає знизити ризик зараження зовнішніх покривів. Для того, щоб захистити людей і навколишнє середовище, важливо регулярно прибирати екскременти тварин, тому що більшість шлунково-кишкових гельмінтів передаються шляхом потрапляння яєць або личинок гельмінтів у фекалії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцинація від сказу: в Чернігові щепили понад 600 тварин

Окрім належної гігієни, також важливо контролювати інфекцію, вживаючи заходи профілактики і лікування ендопаразитарної та ектопаразитарної інвазії. Для цього слід проконсультуватися з ветеринарним лікарем. Важливо встановити для своїх собак і котів регулярну програму дегельмінтизації, починаючи з їх раннього віку. Лікування рекомендується проводити принаймні чотири рази на рік дорослим тваринам і частіше — молодим, а також чотирилапим, для яких існує високий ризик зараження. Дегельмінтизація вашого улюбленця може бути пов’язана з певними труднощами, але тут стане у пригоді існуючий асортимент ветеринарних препаратів.

Слід пам’ятати, що ймовірність повторної інвазії бліх досить висока, тож і профілактика має бути регулярною. Хоча пікові періоди для інвазії блохами — літо і осінь, дослідження доводять, що вона може мати місце будь-якої пори року. Відтак контролювати наявність бліх у домашніх тварин необхідно протягом усього цього періоду. На сьогодні є інноваційні препарати, які можуть задовольнити потреби домашнього улюбленця та його власника. Деякі з них, наприклад, містять сполуки, що починають діяти одразу після потрапляння до організму блохи, завдяки чому мінімізується вплив надзвичайно сильних інсектицидів на тварин, їхніх власників і домашнє господарство. Також існують препарати тривалої дії для перорального введення. Зорієнтуватись у цьому знову ж таки допоможе лікар-ветеринар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Диких тварин Чернігівщини «нагодували» вакциною проти сказу

Для профілактики укусів кліщів і бліх у собак випускаються інсектицидні препарати у формі приємних на запах і смак таблеток, препаратів для точкового нанесення і нашийників. Препарати для точкового нанесення являють собою рідину в малому об’ємі, яка містить акарицид, і наносяться краплями на шкіру загривка собаки, що захищає тварину від укусів кліщів на період до 1 місяця. Нашийники з акарицидом можуть використовуватися для захисту протягом 6 місяців.

Також небезпечними для собак можуть бути укуси комарів, бо інколи вони є переносниками такого тяжкого паразитарного захворювання, як дирофіляріоз. Його збудник – найшкідливіший з поширених паразитів, тому що вражає серце тварини, обмежуючи циркуляцію крові і завдаючи шкоду іншим внутрішнім органам. Без лікування це захворювання може бути смертельним. На щастя, людина не є природним носієм серцевого гельмінта, тому безпосередньо від собак і кішок не заражається. Але саме вона повинна подбати про збереження здоров’я своїх чотирилапих улюбленців.

Консультації фахівців ви завжди можете отримати у Чернігівській міській державній лікарні ветеринарної медицини за адресою: вул. 1 Травня, 180, а також у районних лікарнях ветмедицини за місцем проживання.

ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button