Суспільство

Як зростуть пенсії в Україні: Гройсман назвав три критерії реформи

Оподаткування пенсій працюючим пенсіонерам обіцяють скасувати.

Осучаснення пенсій торкнеться 5 млн 620 тис. українських громадян.

Про це заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Приблизно 1 млн 308 тис. українських громадян отримають підвищення пенсії до 200-т грн. 1 млн 209 тис. громадян отримають підвищення пенсій на 200-500 грн щомісяця. 1 млн 994 тис. отримають підвищення пенсій на 500 – 1000 грн. І понад 1 млн 108 тис. отримають щомісячну доплату в розмірі понад 1000 грн. Це не разова подачка – це постійна система», – запевнив Гройсман.

Також, за його словами, уряд збирається провести індексацію, яка підвищить пенсії для 9 млн пенсіонерів.

«З 1 жовтня ми запропонуємо скасувати оподаткування пенсій працюючим пенсіонерам«, – додав Гройсман.

У пенсійній реформі, яку Кабмін пропонуватиме українському парламенту, немає жодного параметра щодо підвищення пенсійного віку.

«Ми знайшли справедливіші механізми, які в середньостроковій перспективі дозволять побудувати соціально справедливу пенсійну систему. Точно можу сказати наступне: коштів вистачить, з дефіцитом ми впораємося, система буде справедливою з точки зору залежності від внесків українських громадян до пенсійної системи», – пояснив прем’єр.

На думку прем’єра, пенсійна реформа, яку уряд разом з коаліцією винесе до парламенту, повинна відповідати на кілька запитань:

1. Потрібно побудувати справедливу пенсійну систему, вважає Гройсман. «Не може бути, щоб 85% пенсіонерів зрівняли, щоб вони жили на мінімальну пенсію», – упевнений прем’єр.

2. Уряду необхідно орієнтуватися на середньострокову перспективу. «Я б хотів, щоб 2024 року замість того, що сьогодні у нас дефіцит пенсійного фонду – 140 млрд, ми б вийшли і сказали, що дефіцит пенсійного фонду дорівнює нулю або наближається до нуля. Зменшення дефіциту дозволить інвестувати в розмір пенсій і в якість життя українських громадян», – зазначив глава Кабміну.

3. Пенсійна реформ повинна дати можливість підняти пенсії громадянам. «Ми пропонуємо з 1 жовтня підняти пенсії українським пенсіонерам», – підкреслив Гройсман.

«Механізми наступні. Осучаснення пенсій буде повністю пов’язано з тим, які внески ми платили. Це має бути абсолютно солідарна справедлива система. Ми порахували в тому числі зменшення дефіциту Пенсійного фонду цього року. Можу сказати, що наші прогнози показують, що виконати всі ці завдання ми можемо», – додав прем’єр.

Нагадаємо, 1 травня на українців чекає індексація соціальних стандартів. Так, мінімальна пенсія зросте з 1247 до 1312 гривень, а прожитковий мінімум – з 1544 до 1624 гривень. В результаті піднімуться всі виплати, які прив’язані до прожиткового мінімуму.

Водночас мінімальну зарплату цього року підвищувати більше не планують.

Зазначимо, на початку року «мінімалка» зросла з 1600 до 3200 гривень. У бюджеті Пенсійного фонду на цей рік передбачено підвищення пенсій двічі: з першого травня і з першого грудня. Зараз мінімальна пенсія в Україні – 1247 гривень, в травні її піднімуть на 65 гривень (до 1312 гривень).

Джерело: Сегодня.ua

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button