Суспільство

Яка робота є зараз в Україні

Тривають найскладніші часи нашої держави. Через війну РФ проти України велика частка українського бізнесу або повністю припинила свою діяльність, або призупинила функціонування в очікуванні кращих часів.Проте є компанії, які продовжують працювати та надавати роботу українцям. Ринок праці оговтався від цілковитого завмирання та існує в умовах війни.

Українці, які лишилися роботи внаслідок припинення функціонування їх компаній або через переїзд в інший регіон, відчувають необхідність в новій роботі. За останній тиждень відбулося зростання кількості нових резюме, розміщених на сайті grc.ua, на 69%. Також зросла активність пошукачів. Кількість відгуків на вакансії, порівняно з попереднім тижнем збільшилася на 30%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ продовжує виявляти диверсантів

Вакансій, які відкрилися після початку війни, небагато, але вони є. Найбільше пропозицій роботи пропонують у роздрібній торгівлі. Це зрозуміло. З метою забезпечення населення продуктами харчування та першої необхідності, ритейл намагається зберегти роботу своїх магазинів. Продавці та касири і в мирні часи були затребуваними спеціалістами. Зараз пропозицій роботи у роздрібній торгівлі найбільше серед інших професійних сфер – 42% від усіх актуальних вакансій в Україні.

Потрібні також спеціалісти у сфері перевезень, логістики, складів та ЗЕД (8% вакансій від усіх актуальних). Не так багато, як у мирні часи, пропозицій роботи в сфері інформаційних технологій, лише 7% від усіх актуальних. Є робота також у компаніях галузей Нафта та газ (6%), Послуги для бізнесу (6%), Металургія та металообробка (5%).

До десятки галузей, в яких трохи більше роботи, аніж в інших, входять також Видобувна галузь (4,3% від усіх вакансій), Сільське господарство (4,1%), Фінансовий сектор (3,4%), Медицина, фармацевтика, аптеки (2,6%), Продукти харчування (2,5%).

На початку війни багато вакансій з тих, що відкривали компанії, були на волонтерських засадах. Проте українцям потрібна не лише робота, а й заробітна плата.

Якщо аналізувати всі відкриті насьогодні вакансії, то середня заробітна плата в них складає 26 900 грн. Найбільше пропозицій роботи (40%) із зарплатою 16 600 грн, ще у чверті (26%) вакансій зазначена зарплата у розмірі 26 300 грн. Майже у шостій частині вакансій пропонують 35 900 грн щомісячної компенсації. В 12% вакансій зарплата від 45 600 грн. Найвищу зарплату від 55 300 грн пропонують у 6% вакансій.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button