Суспільство

Якість і турбота: у Сновську працює сучасна поліклініка

Якісні та доступні медичні послуги можна отримувати не тільки у столиці чи великих містах. Виявляється, що й у маленьких містечках Чернігівщини з цим великих проблем немає. Зокрема, в місті Сновськ із грудня минулого року працює філія «Поліклініки моєї родини». Вона не зачиняла своїх дверей навіть під час ворожого вторгнення на територію Чернігівщини. 

У період вторгнення російських військ заклад працював до 13-ї години, та й людей тоді зверталося небагато, бо пацієнти боялися виходити з дому. Зверталися по медичну допомогу тоді, коли візит уже не можна було відкладати або якщо домашня аптечка геть спорожніла.

«У перші дні ворожого вторгнення закупили трохи ліків, бо знали, що з медикаментами буде напружена ситуація. Потім ці ліки роздавали пацієнтам за потреби. Зокрема таблетки від тиску і по дві, і по три штуки видавали, щоб усім вистачило. Деяким пацієнтам у реанімацію потрібні були ліки, і в стаціонарі препаратів не було, того ж самого фізрозчину, то ми його також надавали», – у коментарі для ЧЕline зазначила Анастасія Ткаченко, медичний директор філії «Поліклініки моєї родини».

На щастя, той час уже позаду. Нині заклад працює у звичному режимі.

«У нашій амбулаторії можна укласти декларацію з лікарем. Адже ми надаємо такі ж послуги, як і державні лікарні. Співпрацюємо з Національною службою здоров‘я, видаємо електронні лікарняні, в нас можна отримати направлення до вузьких спеціалістів, у стаціонари, всі потрібні довідки надаємо, листи оформлюємо на МСЕК, потрібні для оформлення групи з інвалідності. У нас можна й вакцинуватися від різних хвороб, зокрема безкоштовними вакцинами. За бажання пацієнтів можемо і платну вакцину вколоти, яку людина сама купить в аптеці. Щеплення робимо дітям і дорослим. Єдине, чого не робимо – щеплення від ковіду. В нашому місті їх роблять лише в одному центрі вакцинації», повідомила Анастасія Ткаченко.

На забезпечення амбулаторії всім потрібним для роботи медичний директор не нарікає.

«У нас усе є, все нове, тонометр, кардіограф – стаціонарні. Аналізи ми беремо. При проведенні маніпуляцій – заборах крові, сечі – надаємо контейнери, все це в нас є. Також усі пробірки та шприци – безкоштовні. Коли маємо гуманітарні ліки, то безкоштовно роздаємо їх людям. У нас  маніпуляційна є, крапельниці ставимо. Також якщо в нас є потрібні препарати для крапельниць, уколів, робимо їх безкоштовно. Але якщо в нас їх нема, то люди самі купують», розповіла медик.

Тож із роботою фахівці «Поліклініки моєї родини» справляються. За словами Анастасії Ткаченко, нині побільшало хворих на ковід, переважно дорослі, хоча про загрозливі масштаби заражень не йдеться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пучки, рундук, припинда: в Менській громаді грають у власну інтелектуальну гру (Фото)

«Мабуть, від поширення масового рятує те, що в нас прикордонна зона, то навчання – дистанційне, дитсадки закриті. Але випадки підтверджені експрес-тестами є, нині ж не потрібні ПЛР, діагноз можемо встановлювати за експрес-тестами.

Зараз дуже багато гіпертонічних кризів. І через коливання погоди, і ще дається взнаки стрес від постійних обстрілів громади. Люди в стресі фактично живуть.

Кількість інфарктів у період воєнних дій на Чернігівщині збільшилася. На сьогодні пацієнтів з інфарктами у нас не було. Зараз більше гіпертонічні кризи, цереброваскулярні захворювання, інсульти.

Тижні три тому були два випадки, коли риносинусити давали ускладнення на головний мозок. Отакі недуги в жителів нашого регіону», – сказала Анастасія Ткаченко.

Вона також зазначила, що добре було, якби й надалі була підтримка безкоштовними ліками від депутатів та інших небайдужих людей.

«Наприклад, нині нам прийшли антибактеріальні препарати – антибіотики. Ми ж їх так просто не роздаємо. Надаємо їх тільки за потреби, якщо лікар призначив. Ще зараз хотілося б, аби в нас були препарати для лікування захворювань суглобів, вони, зокрема, потрібні людям у віці. Нині також період вірусних захворювань, то потрібні противірусні препарати», – пояснила Анастасія Ткаченко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button