Суспільство

Єдиний комплекс поштової станції та історія дружини Пабло Пікасо: родзинки Ніжина

Щороку збільшується кількість людей, які прагнуть нових вражень і подорожей. Причому, аби задовольнити ці бажання, необов’язково мати купу грошей. Мандрувати можна і в межах Чернігівщини, яка дуже багата на унікальні пам’ятки й музеї

Туристи, які хоча б раз побували в Ніжині, зазначають: це місто особливе. Однак для ознайомлення з усіма визначними місцями й куточками населеного пункту дня забракне. Тому буде добра нагода ще не один раз повернутися сюдиприхопивши з собою друзів.

Нинішня розповідь про унікальний для всієї України Музей «Ніжинська поштова станція». Відвідавши його, можна дізнатися не лише про розвиток поштової справи, а й видатних земляків, що прославилися на весь світ.

59817332_441178633124125_2545387766401728512_nМузейні працівники запевняють, що такого цілісного комплексу поштової станції немає більш ніде.

«Зберігся будинок станційного наглядача, тобто чергового станції, який зустрічав пасажирів, перевіряв квитки, брав плату за проїзд до наступної станції і показував, де можна перепочитиподорожнім. Поряд була зала очікування для пасажирів. Єдина втрата цієї поштової станції – чорний флігель для кучерів і обслуги, бо для них був окремий будинок.

У дворі є будівля поштової контори, половину якої займала пошта, а горішній поверх– директор пошти,чиновник найнижчого, 12 класу, але з гарною платнею. Був тут і поштовий готель», – розповіли екскурсоводи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ніжинській «Поштовій станції» презентували портрети Гоголя

За їхніми словами, відрізнявся він від звичайного тим, що тут можна було зупинитися безкоштовно на кілька днів. Якщо, звісно, у подорожнього на шляху від станції до станції не накопичились борги. Зупинялися в цьому готелі люди незаможні або ті, що дуже поспішали.

» З відомих, але небагатих, зупинявся у нас Тарас Шевченко. Від 8 лютого 1846 року на Масляну він разом з товаришем гостював чотири дні в Ніжині, а на п’ятий друзі поїхали в Чернігів догулювати свято в губернії», – зазначили музейні працівники.

У ті часи Ніжин був особливо колоритним містечком. Через нього проходили майже всі важливі державні дороги – на Петербург, Москву, Ригу, Таврійський край, Полтаву. Також через Ніжин пролягав дипломатичний шлях на Західну Європу і країни Закавказзя. Щоправда, безпосередньо музей невеличкий, усього дві зали. Але інформації в них міститься дуже багато, зокрема про історію станції.

«Свого часу Богдан Хмельницький уклав угоду з Російським царем Олексієм Михайловичем. Згодом, у 1669 році, в місто прибув дяк посольського приказу з Москви, щоб відкривати поштові станції на шляху між Москвою і Києвом. І того року відкрили станції в Глухові, Батурині, Ніжині й Києві. Ніжин тоді був великим містом – і торговим центром, і центром Ніжинського полку. Примітно, що пошту 200-300 років тому розвозили у спеціальних екіпажах. Макет одного з них нині зберігається в музеї»,– інформує екскурсовод.

Гордість Ніжина

У 1860 році у квартирі в родині поштового службовця Самокиша, що на поштовій станції, народився синок Микола, який став дуже відомим художником. Навчався він в Ніжині, потім закінчив Петербурзьку академію, стажувався у Франції, згодом став професором Петербурзької академії мистецтв.

«Полотна Самокиша зараз у різних музеях зберігаються. Якби після революції він виїхав за кордон, то зажив би слави за життя. Кажуть, що Врангель особисто каюту давав, щоб художник залишив цю країну», – продовжили розповідь фахівці.

Коли цар Микола ІІ сходив на престол, то зобразити всі події коронації замовили саме у Самокиша, бо він дуже швидко і якісно міг все відтворити на папері.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 17 мільйонів витратять на «Ніжинську поштову станцію»

Серед решти вирізняється експозиція, присвячена відомій балерині, уродженці Ніжина Ользі Хохловій.

«Виступала ця балерина в трупі Дягелева, а малювати декорації до одного з балетів за її участі запросили відомого художника Пабло Пікассо, який за життя мав славу ловеласа і захоплювався жінками. Але так сталося, що одна балерина із 60 не звертала на нього уваги. Це його зачепило дуже. Він рік залицявся до Ольги. Зрештою вона здалась: 40-річний Пікассо вирішив, що Ольга буде для нього хорошою дружиною. Разом вони прожили 18 років, 12 із яких Пабло не втомлювався малював портрети Ольги Хохлової та їхнього спільного сина Поля», – переповіли історію кохання в музеї.

Тож якщо досі не вирішили, куди помандрувати на вихідні, обов’язково завітайте до Ніжина та познайомтесь ближче з його унікальними пам’ятками. Не пошкодуєте!

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button