Суспільство

Європейська лікарня та перспективний завод: Леонід Душа про план розбудови Батуринської ОТГ

Леонід Душа очолює Батуринську об´єднану територіальну громаду з 2016 року. За цей час він встиг зробити чимало для розвитку ОТГ. Наразі Леонід Душа працює над новим проєктом, що дасть ще більший поштовх розбудові Батуринської громади.

За 10 кілометрів від самого Батурина він планує звести сміттєпереробний завод, аналогів якому наразі в Україні немає. Проєкт він презентував голові Верховної Ради України Дмитру Разумкову під час його візиту на Чернігівщину.

«Цей завод не спалюватиме сміття, тому він абсолютно безпечний для населення та екології. Ми стежимо за тим, щоб були дотримані всі європейські стандарти під час його будівництва та експлуатації», – розповів голова громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Леонід Душа: БАТУРИН – не тільки історія, а й перспективний осередок потужних інвестицій на Чернігівщині

До реалізації проєкту, вартість якого 12 мільйонів євро, залучили чеських інвесторів. Усі кошти надаватиме компанія IVP CZ (Industry Vision Progress), що спеціалізується на сучасних технологіях сортування та перероблення комунальних відходів.

«Ми, у свою чергу, маємо укласти договори з навколишніми великими та малими населеними пунктами, які зобов´яжуться віддавати нам сміття впродовж 15 років. Зокрема це Бахмач, Короп тощо. Їм не потрібні будуть звалища. Усе перероблятиметься на заводі», – зазначив Леонід Душа.

Також проєкт передбачає облаштування на території області як стаціонарних, так і мобільних пресконтейнерів.

Особливістю заводу є те, що тут сміття перероблятимуть на RDF-пальне, що на 20% перевищує за калорійністю звичне для всіх вугілля.

117769755_671615936766045_7442847297451948863_n

«45% – це пальне. Решта сортуватиметься на скло, папір та інші матеріали, які можна використовувати повторно. Їх можна продавати до Європи. На звалище йдуть тільки 15% від усього сміття. Таким чином ми зможемо розвантажити область від відходів, адже невеликим містам узагалі не знадобляться звалища. Усе вони привозитимуть до нас на завод», – пояснив Леонід Душа.

Сміттєпереробний завод буде корисним не тільки для екології, адже його будівництво передбачає низку відповідних програм, у яких братиме учать громада. Він дасть щонайменше 40 робочих місць для жителів Батуринської ОТГ та чималі надходження до місцевого бюджету.

Наразі триває розроблення проєктної документації. На повну реалізацію проєкту знадобиться максимум півтора року.

Окрім цього, серед планів Леоніда Душі – подальша розбудова туристичної інфраструктури. За чотири роки вже збудовано кілька великих баз відпочинку. Створили чотири нові заклади громадського харчування. Також вдалося упорядкувати торгові ряди, де замість лавок тепер кіоски.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Душа міста: прогресивний господар Батурина

За цей час збільшилася кількість туристів. До Батурина приїздить чимало закордонних гостей, зокрема з Франції, Норвегії, Англії, Австрії, Німеччини.

Не став на заваді й коронавірус. Зараз зросла популярність внутрішнього туризму. До Батурина активно їдуть гості з Києва та Західної України.

Леонід Душа каже, що його давньою мрією було зробити Батурин курортним містом. Зараз тут ледь встигають приймати броні на місця в готелях.

Окрім цього, Леонід Душа прагне створити в Батурині лікарню європейського зразка. Зміни зачеплять і будинок для людей похилого віку, який планують перетворити на пансіонат, аби немолоді люди мали змогу гідно проводити старість.

Варто зазначити й те, що наступного року реконструкція Батуринської фортеці Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» увійде до програми «Велике будівництво».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button