Перші вибори голів об’єднаних громад на ЧернігівщиніПолітика

Душа міста: прогресивний господар Батурина

Завдяки своїй героїчній та трагічній історії, Батурин відомий не лише в Україні.  З цього погляду колишня гетьманська столиця цікавить як українських, так іноземних туристів. У містечку над Сеймом сьогодні є що подивитися – це реконструйований палац Кирила Розумовського, його усипальниця – Воскресенська церква, відновлені Батуринська фортеця і її центральне укріплення – Цитадель, гетьманський будинок, Свято-Миколаївський Крупицький Батуринський жіночий монастир тощо. Але так було не завжди. Палац стояв печальною пусткою над річкою, ледь животіли релігійні споруди, а сам Батурин за радянських часів офіційно став селом. І тільки бажання та зусилля національно орієнтованої влади сприяли відродженню колишньої слави Батурина, що в роки незалежності України знову став містом.

Звичайно, такі грандіозні справи не обходяться і без справжнього господаря в громаді. Саме таким для Батурина є міський голова Леонід Душа. Мабуть, символічно, що він народився і виріс тут, але потім на чотири десятиліття залишив свою малу батьківщину. Він повернувся, щоб змінити на краще рідне місто і лишити по собі слід у новітній історії гетьманської столиці. Тож його балотування на посаду голови Батуринської об’єднаної територіальної громади, що зараз створюється, – цілком прагматичне рішення, схвалене місцевими жителями.

Перспективи туризму

Основні перспективи розвитку Батурина Леонід Душа пов’язує з туризмом, адже в багатьох країнах світу, не кажучи вже про міста, основним джерелом наповнення казни є саме туристична діяльність. Але її слід розглядати не як соціальний напрямок, а як економічний.

«Зараз Батурин відвідують близько 200 тис. туристів на рік. Але туристи змінюються, люди хочуть не тільки подивитися історичні пам’ятки, але й скуштувати страв національної кухні, можливо, ознайомитися із традиційними національними ремеслами чи промислами», — розповідає міський голова. Приміром, за його оцінками, навіть випікання хліба може бути надзвичайно цікавою та захоплюючою справою. А якою цікавою може бути кінна прогулянка над Сеймом! Туристам необхідна інфраструктура не тільки зручностей, а й розваг. Потенціал у Батурині для цього є.

Як майбутній керівник громади, Леонід Душа планує створити в одному із сіл громади – Городищі – сільськогосподарський ринок, аби гості звідусіль мали змогу придбати якісні та свіжі продукти у місцевих селян без посередників. У Матіївці у планах – відкрити цех глибокої заморозки ягід, адже чимало місцевих жителів збирають лісові дари. І ця продукція теж може користуватися попитом серед гостей.

Разом із своїм колегою міським головою Глухова Мішелем Терещенком Леонід Душа уже провів попередні перемовини щодо створення туристичного маршруту, який з’єднає гетьманські столиці з іншими «родзинками» Чернігівщини. До речі, нащадок славетного роду Терещенків високо оцінює організаторські здібності керівника Батурина. Він вважає, що Душа – керівник європейського рівня. А ще Терещенко додає, що Душа дійсно любить Батурин і хоче змінити його на краще.

Децентралізація збільшує можливості громад

У процесі створення об’єднаної територіальної громади саме міський голова Леонід Душа став ініціатором об’єднання з Батурином двох сільських рад – Матіївської та Городищенської. Сьогодні громада упевнена у своїй спроможності: має необхідні медичні та освітні установи. Залучають до праці молодих фахівців. Вже цього року, завдяки ревізії плати з орендарів сільськогосподарських земель, бюджет міста збільшено із 800 тис. грн. до 2,5 млн. гривень. Леонід Душа переконаний, що децентралізація відкриває значно більші можливості для розвитку українських громад і дасть поштовх жити краще тим, хто об’єднається. І навіть більше – Батуринський міський голова впевнений, що ті громади, які зараз не захотіли об’єднатися із Батурином, за рік змінять своє рішення на протилежне.

А сьогодні  планах розвитку Батуринської громади Леонід Душа називає – добудувати класи для початкової школи при дитсадку, перевести всі бюджетні установи на тверде паливо, відкрити лінію з розливу питної води, реконструювати кілька закинутих будівель у центрі міста і навіть … побудувати музичний фонтан.

А ще у міського голови Батурина є амбітний проект з вирощування енергетичної лози. Втілити його можливо на землях, що не підходять для сільськогосподарського використання. За рік лоза виростає і після спеціальної переробки з неї виробляють пелети – альтернативне паливо, що зараз актуальне, як для бюджетних установ, так і приватних господарств.

Батурин уже й сьогодні доволі самодостатнє місто. Він є перспективним осередком потужних інвестицій на Чернігівщині, впевнений справжній господарник Леонід Душа.

Політична реклама

Ще статті по темі

Back to top button