Суспільство

Європейцям про Чернігівщину: студенти області візьмуть участь у міжнародному конкурсі

Студенти та старшокласники Чернігівщини отримали змогу брати участь у конкурсі молодіжних робіт з історії «Trans.History». Обов’язковою умовою є креативність запропонованого проєкту.

Участь у конкурсі братимуть учасники з України, Молдови, Угорщини, Польщі, Словаччини та Чеської Республіки. Це ті країни, які, з одного боку, постраждали під час Другої світової війни від нацизму, а з іншого – від комуністичного режиму.

Він проходить уже вп’яте. Цього разу організатори запропонували три теми для робіт: «Видатні єврейські громадяни моєї країни», «(Прихована) єврейська спадщина мого регіону» і «Праведники світу та важливість громадянської відваги».

«Варто згадати, що 27 січня було відкриття меморіальної дошки в Козельцькому районі на честь праведниці Марії Трубенок. Це визначна подія, тому що на сьогодні праведників світу близько двох тисяч. Проте українські та єврейські історики одностайно стверджують, що їх у рази більше, але до того, як Україна стала незалежною, ця тема була під забороною. А за радянські часи давали звання «праведник світу» тільки тим, хто був в еміграції. Тому тут нашим чернігівським і ніжинським студентам-історикам є про що говорити. Тим більше, що в нас це і досі мало виноситься на публічні обговорення, на відміну від США та Європи. Тому варто виносити своїх героїв на міжнародний рівень, адже про них не знають і думають, що Україна завжди залишалася осторонь історичних подій. А для нас це питання самооцінки та самоповаги», – зазначає представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Чернігівцям розповіли маловідомі факти про життя української армії (Відео)

Роботи мають бути у вигляді документального фільму, графічної історії або фотоісторії. Основне завдання учасників полягає у вмінні донести історичні факти в зрозумілій, цікавій та доступній для пересічної людини формі.

«Це буде корисно для Чернігова, якщо хтось зможе на міжнародному рівні креативно подати історію наших пам’яток. Тому в Східній і Центральній Європі це єдиний комплекс середньовічних пам’яток, який зберігся», – каже Сергій Бутко.

Ініціатива створити конкурс є міжнародною. Цього разу роботи учасників перевірятимуть австрійський режисер та автор книг і засновник Centropa Едвард Серотта, історик і викладач Рівненського університету Петро Долганов, проєкт-менеджер «Trans.History» з Німеччини Максимільян фон Шьолер, польський вчитель історії Яцек Ярос і фахівці з інших країн.

Участь у конкурсі дає для молодих дослідників історії не лише новий досвід, а й міжнародне визнання. Сергій Бутко наголошує на тому, що це допоможе молоді в майбутньому професійному розвитку та побудові успішної кар’єри.

Пропонують і грошові призи. Так, переможець отримає 400 євро на купівлю електронного обладнання для свого навчального закладу. Тим учасникам, які займуть друге та третє місце, вручать сертифікати на 200 та 100 євро, відповідно. Їх також витратять на технічне забезпечення. Будуть і гарантовані призи для всіх конкурсантів.

Церемонія нагородження переможців відбудеться 9 травня. А з докладною інформацією про конкурс можна ознайомитися на сайті Українського інституту національної пам’яті.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button