Суспільство

Юкі: герой НХЛ з чернігівським корінням

Документальний фільм «ЮКІ. Історія перемог вільних українців» у четвер, 3 грудня, презентують в Україні. Стрічка – про нащадків українців, які залишили найбільш потужний слід в історії найбільш престижного хокейного турніру світу – Національної хокейної ліги (НХЛ). В її основі – історичні дослідження журналіста з Чернігова Євгена Количева.

Євген Количев – чернігівський журналіст, який уже більше ніж шість років досліджує український феномен. У НХЛ, за його підрахунками, українці перемагали в цьому турнірі та вигравали найпрестижніший трофей світового хокею – Кубок Стенлі частіше за фінів, шведів, росіян чи чехів. Усього Євген нарахував 57 прізвищ, але зазначає: цифра не остаточна, оскільки дослідження коріння багатьох гравців ще триває.

kolicev_5fc8b8b0a6f2f

– Як Ви причетні до створення фільму «Юкі»?

– Я професійно вже близько шести років досліджую тему українського феномену в НХЛ. Чому я називаю це феномен? Справа в тому, що наші земляки повністю змінили Лігу. Були часи, коли в кожній команді грали хокеїсти українського походження, а в деяких – одразу по п’ять – сім спортсменів з українським корінням.

Загалом у лізі за всю її історію грали сотні хокеїстів українського походження. Приблизно 20–30 прямо зараз. Але в кращому випадку люди знають про найкращого хокеїста всіх часів Вейна Гретцкі та найкращого голкіпера, який грав без шолома, – Террі Савчука. Дехто може згадати ще «Юкі Лайн» – лінію нападу «Бостон Брюінз» 1950-х років (Джонні Буцик, Віктор Стасюк та етнічний угорець із Закарпаття Бронко Хорват. – Прим. ред.). На цьому все. Але якщо копнути глибше…

Я протягом чотирьох років публікував ці дослідження – про найкращих снайперів-українців, про найкращих асистентів-українців. Як фінал – список з усіх 57 українців, що завоювали Кубок Стенлі. Це сталося наприкінці 2017 року, а вже у лютому 2018-го зі мною зв’язався режисер та продюсер Володимир Мула з пропозицією долучитися до команди, яка хоче розповісти про українців у НХЛ. Я погодився стати консультантом проєкту, який спирався на мої дослідження. І запропонував зосередитися саме на володарях Кубка Стенлі, адже це – вершина, як Ліга чемпіонів у футболі.

– Як відбувалися Ваші дослідження?

– Ночами після роботи аналізував оцифровані американські та канадські газети в інтернеті, виписував імена, вивчав біографії гравців, прізвища яких вказували на їхнє, імовірно українське, походження. Коли потрібно було, зв’язувався з самими гравцями чи їхніми нащадками через соціальні мережі. Так було з Джефом Чикруном – переможцем Кубка Стенлі 1992 року. Зараз його син Джейком Чикрун грає за «Арізону» (у 22 роки захисник уже провів 234 матчі в НХЛ, закинув 28 шайб; у батька – 262 матчі за кар’єру. – Прим. ред.).

Під час зйомок допоміг контактами і голова українського спортивного музею Нью-Йорка Мирон Биць. Підказав, як зв’язатися з Джонні Буциком (найкращий снайпер в історії «Бостон Брюїнз». – Прим. ред.), Кеном Данейком (легендарний захисник «Нью-Джерсі Девілз, триразовий володар Кубка Стенлі. – Прим. ред.), Брюса Драйвера…

– Драйвер?!

– Його бабуся і дідусь мали прізвище Лелик. Таких прикладів багато: чотириразовий володар Кубка Стенлі Майкл Боссі – Михайло Босий, Піт Лендейл – Петро Ландяк… Їхні діди чи батьки приїздили в Канаду, де їх не чекали з розпростертими обіймами. Наприклад, у часи Першої світової війни Канада взагалі була у стані війни з Австро-Угорщиною, підданими якої на той час були українці. Вони жили в таборах, не знали мови, змінювали прізвища. І одним з варіантів заробити став саме хокей.

– Що глядачі побачать у фільмі?

– Це буде 10 історій про видатних хокеїстів українського походження: Джеф та Джейкоб Чикруни, Вейн Гретцкі, Террі Савчук, Кен Данейко, Джонні Буцик, Орест Кіндрачук, Брюс Драйвер, Едді Шак та Ерік Нестеренко. Останній – найбільш цікавий буде саме чернігівцям.

– Чому саме він?

– Його батько Яків Нестеренко народився у селі Рудня Козелецького району, служив у армії УНР, брав участь у другому зимовому поході Юрка Тютюнника 1921 року, коли українці не змогли перемогти радянські війська, був лицарем Хреста Симона Петлюри. Йому довелося мігрувати спочатку в Чехію а звідти – до Канади. Уже за океаном у нього народився син Ерік, який у 1961 році став переможцем НХЛ, а загалом провів у лізі понад 1200 матчів.

nesterenko-1_5fc8b8b160832

Про те, що він саме з чернігівським корінням, я дізнався з книги історика Романа Коваля. У радянській пресі, звісно, про нього нічого не писали. Тож саме час заповнювати прогалини.

– Як так сталося, що журналіст з не дуже хокейного Чернігова зацікавився цією темою?

– Я все життя цікавлюся спортом, люблю хокей. Дослідження ж почалися після Майдану. У 2014 році Україна потребувала підтримки всього світу. І потрібні були постаті героїв, зрозумілі для всіх інших, які би були героями для всього світу. Серед історичних постатей є чимало людей або «зі шлейфом», або вагомих лише для українців. А спортивні герої – чудова нагода розповісти про Україну. Про Петлюру розповідати через історію Еріка Нестеренка, про визвольні змагання – через постать Майкла Боссі, дід якого Володимир Босий воював у складі українських січових стрільців. Через спорт – про Україну та її історію.

А для співвітчизників це – ще один привід пишатися Україною і теж більше дізнаватися. У 2017 році до мене прилетів друг Мирон з Канади. У той час у Києві якраз проходив юнацький чемпіонат світу з хокею. Він затятий уболівальник, привіз із собою кепки, значки. Зустріли перед Палацом спорту дітей. Мирон звертається до них: «Подарую сувеніри вам, якщо назвете, кого з відомих хокеїстів знаєте». У відповідь почули: «Овєчкін, Малкін, Панарін…» Було прикро. Хто для них «наші»? А фільм – чудовий спосіб розповісти таким хлопцям про українських хокеїстів. Щоб наступного разу вони згадували Нестеренка, а не якогось хокеїста з Челябінська.

Довідка

Ерік Нестеренко народився 31 жовтня 1933 року у канадському містечку Флін-Флон (провінція Манітоба). Його батько, уродженець Чернігівщини, був не лише вправним вояком, але й дуже освіченою людиною, знав шість мов. Сам Ерік Нестеренко став першим хокеїстом НХЛ, який під час кар’єри отримав вищу освіту (літав з Чикаго до Торонто на заняття, а загалом закінчив два університети).

nesterenko-2_5fc8b8b1eecbf

Починав кар’єру в НХЛ у складі «Торонто Мейпл Лівз», а роки хокейної слави Еріка Нестеренка припали на 1956–1972 роки, коли він виступав за «Чикаго Блек Гокс». Усього на рахунку нападника 1343 матчі у лізі, 263 закинуті шайби та 348 результативних передач. За всю історію турніру людей з такою статистикою – менше ніж 100.

Він виграв Кубок Стенлі (1961), двічі (1961, 1965) грав у матчах «Усіх зірок» НХЛ. Отримав прізвисько Залізні Лікті. Після завершення кар’єри працював тренером, знявся в кіно. Нині на пенсії.

***

У Чернігові прем’єрний показ фільму «ЮКІ. Історія перемог вільних українців» відбудеться 3 грудня о 17:20 у кінотеатрі «Мультіплекс». Надалі в той же час стрічку показуватимуть ще як мінімум тиждень.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: 0462

Ще статті по темі

Back to top button