Суспільство

За чий рахунок відновлюють пошкоджені під час ДТП елементи міської інфраструктури?

Переважна кількість дорожньо-транспортних пригод трапляється саме на проїжджій частині й у більшості випадків обмежується псуванням власного майна, тобто автомобілів або інших транспортних засобів, які є учасниками ДТП. Але нерідко буває й так, коли в результаті ДТП пошкоджують світлофори, опорні стовпи, дорожні знаки та інші елементи дорожньої або приватної інфраструктури, які потім доводиться відновлювати.

Декілька днів тому по вул. Рокоссовського, навпроти магазину «Союз», легковий автомобіль влетів у металевий паркан на розподільчій смузі, в результаті чого паркан було зламано. Журналістам ЧЕline стало цікаво, хто саме в таких випадках відновлює пошкоджене майно і за чий саме рахунок. Тому по роз’яснення ми звернулись до прес-служби Чернігівської поліції.

«Якщо особа визнається винною у скоєнні ДТП, то приватна особа або організація, у власності якої знаходиться пошкоджений об’єкт, має право укласти мирову угоду з винним у ДТП, у результаті якої винуватець має відшкодувати збитки, отримані в результаті пошкодження майна. У випадку, коли мирова угода не укладається, то відшкодування збитків вирішується в судовому порядку. Подається цивільний позов до суду, що додається до кримінальної справи, яка відкривається у випадку, коли є постраждалі в результаті ДТП». Якщо ДТП обходиться без постраждалих, то патрульна поліція реєструє ДТП і проводить фіксацію пошкодженого майна, без відкриття кримінальної справи. Процедура стягування спричинених матеріальних збитків та сама – це або цивільний позов від приватної особи або державної організації, або мирова угода», прокоментувала журналістам прес-офіцер Чернігівського відділу поліції Наталя Човпило.

Також у прес-службі Чернігівської поліції зазначили, що за пару років було лише кілька випадків, коли водії відшкодовували вартість пошкодженого майна. Це було пошкодження приватного кіоску, кількох приватних парканів і світлофорів, а також дорожніх знаків. Усі ці випадки вирішувались не через суд, а завдяки мировій угоді між власником майна та винуватцем ДТП.

Таким чином, відновлення пошкодженого паркану по вул. Рокоссовського має оплатити водій, який його зламав. Але виникає запитання – хто компенсує витрати на відновлення пошкодженого майна, коли поліція не фіксує ДТП. Адже інколи буває так, що водій може щось пошкодити, та не зупиняється і не викликає поліцію. Наприклад, збити дорожній знак і поїхати далі. Це питання риторичне – в таких випадках приватні власники або державні організації, яким це майно належить, вимушені відновлювати майно за власний рахунок. Принаймні тоді, коли неможливо знайти винного в пошкодженні майна.

Дмитро Тигранов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button