Суспільство

Забутий Герой: льотчик, який пройшов дві війни

Жив і похований у Чернігові один із забутих асів забутої війни в Кореї в 1950-1953 році. Льотчик з унікальною долею, людина, яка пройшла дві війни, полон, однак до кінця життя зберегла любов до життя. Йдеться про Героя Радянського Союзу Олександра Карасьова.

Народився майбутній ас у 1916 році в північно-осетинському місті Владикавказ. У грудні 1937 року його призвали до лав Червоної Армії, а вже в червні 1941 року він закінчив Батайську військову авіаційну школу пілотів.

На фронти Другої Світової війни попав у липні 1941 року. Воював на Південному, потім Сталінградському фронтах.

З особливим піднесенням Карасьов бився на підступах до Ростова, в якому залишилася його дівчина Надя. Після визволення міста Олександр розшукав кохану і невдовзі в полку вони з Надею, яка стала військтехніком батальйону аеродромного забезпечення, справили весілля.

У серпні 1943 року за 27 знищених літаків ворога йому було присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Далі були бої за Донбас і Крим. Саме при вильоті на штурмування аеродрому в Джанкої 7 квітня 1944 року літак Олександра Карасьова був підбитий і спалахнув. Сам він потрапив у полон, звідки був звільнений у травні 1945 року в Австрії.

Протягом року Карасьову довелося витерпіти гірку чашу перевірок і суворих допитів. Тільки у червні 1946 року він повернувся у стрій.

У 1949 році Карасьову присвоїли звання підполковника. Одним із перших у дивізії він опановував нову техніку – реактивні винищувачі. Через два роки був призначений командиром 523-го винищувального авіаційного полку, направленого у спецвідрядження до Китаю для допомоги Північній Кореї.

Свою високу бойову майстерність і відвагу ас Карасьов підтвердив у повітряних боях і у корейському небі. Так, 19 вересня 1951 року група в кількості 24 МіГ-15 під командуванням Карасьова вилетіла на перехоплення бомбардувальників. У районі міста Ансю зустріли групу до 60 американських літаків. У бою було знищено 6 ворожих  літаків, причому Карасьов збив трьох.

27 вересня 1951 року командир дивізії підписав подання на нагородження Карасьова орденом Леніна.

Усього за період бойових дій у Північній Кореї О.М. Карасьов виконав 112 бойових вильотів, збив сім американських літаків, із них один бомбардувальник В-29, один F-86, чотири F-84 і один F-81.

8 жовтня 1951 року командир 303-ї винищувальної авіаційної дивізії Герой Радянського Союзу гвардії полковник Герой Радянського Союзу О.С. Куманичкін підписав подання на Карасьова про присвоєння йому звання двічі Героя Радянського Союзу. Але перебування у полоні було клеймом і тому аса нагородили третім орденом Леніна і четвертим орденом Червоного Прапора.

Після закінчення відрядження до Китаю Карасьов займав різні посади у ВПС. 18 лютого 1958 року О.М. Карасьову присвоєне звання генерал-майора авіації. 1959 року він закінчив Військову академію Генерального Штабу і був призначений начальником Луганського військового авіаційного училища льотчиків. У 1960-1968 роках він був начальником штабу Чернігівського вищого авіаційного училища льотчиків. З 1968 року пішов у запас, оселившись у Чернігові.

Помер Олександр Микитович Карасьов 14 березня 1991 року в поважному віці 75 років.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. а что за танк поставили на заставку?

Back to top button