Суспільство

Біля сторічної груші, що росте на території музею Довженка в Сосниці, туристи загадують бажання (Фото)

Сосниччина в усьому світі відома як батьківщина всесвітньовідомого кіномитця Олександра Петровича Довженка. І певна річ, що саме тут діє літературно-меморіальний музей О.П.Довженка, до речі, єдиний музей у світі та в Україні, що презентує життєвий і творчий шлях класика світового кінематографа.

Важливо, що розташовується він якраз на тому місці, де була садиба родини Довженків. Музей складається з двох частин. Перша – це меморіально-побутовий ансамбль про дитячі літа Олександра Довженка. Друга – літературно-меморіальна експозиція, де відбувається знайомство з творчістю митця, становленням його як режисера та відзнятими ним фільмами.

До речі, хата, в якій зростав Олександр Довженко, – справжня, на щастя вона збереглася. А поблизу хати росте знаменита груша Спасівка, якій понад 100 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Українські леви кобри не бояться»: в Чернігові відбудуться 20 неперевершених майстеркласів

Це найдавніше дерево, що збереглося на території саду. І часом музейники називають його деревом-хранителем Довженківського саду. Бо є старий сад і молодий сад.

У молоденькому саду ростуть нові сорти яблунь, то зрозуміло, що в старому – більш старі дерева, старих сортів.

Власне, тих дерев, які свого часу садили Довженки біля своєї хати, коли Сашко був малим, майже не залишилося, хіба що груша. Отак біля хати вона і росте.

«Щороку родить великими соковитими грушами. В деякі роки вони бувають медові.

Біля цього дерева люди люблять загадувати бажання, тож це ще й «дерево бажань». Через якийсь час люди приїжджають і звітують, що загадали бажання і воно справді здійснилося.

Це єдине дерево, що збереглося з часів Довженка», – зазначає Ольга Ярмуш, в.о. директора Сосницького літературно-меморіального музею О.П. Довженка.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Фото – Сосницький літературно-меморіальний музей О.П.Довженка

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button