Суспільство

Зачіска, ремонтні роботи та масаж: які безкоштовні послуги можуть отримати пенсіонери Чернігівщини?

Люди пенсійного віку, які проживають на самоті чи мають інвалідність, можуть отримати ряд безкоштовних соціальних послуг.

У Чернігівській області функціонує 48 установ надання соціальних послуг,з них 28 – в об’єднаних територіальних громадах. В кожному населеному пункті області працюють соцпрацівники, адже послуга «Догляд вдома» є найбільш поширенішою. Ця послуга передбачає допомогу по господарству людям похилого віку.

У Чернігові є два територіальних центри – Деснянський та Новозаводський, які надають допомогу та опікуються пенсіонерами. За словами директорки Деснянського територіального центру соціального обслуговування у м. Чернігові Світлани Носко, підопічними центру є в першу чергу одинокі люди, люди похилого віку та громадяни з інвалідністю старше 18 років. Також, нещодавно була введена нова категорія – хворі, з числа працюючих осіб, до встановлення їм інвалідності. Це люди, які мають показання від лікаря, що не можуть самі себе обслуговувати, тому потребують соціальної допомоги, яку надає територіальний центр.

«Основним завданням центру є виявлення осіб, що опинилися у скрутних життєвих обставинах. Після, звісно, надання якісних соціальних послуг»,- зазначила пані Світлана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожен п’ятий житель області – пенсіонер

У територіальних центрах функціонує три відділення: соціальна допомога вдома, відділення денного перебування та відділення адресної допомоги. «Догляд вдома» — послуга, яку надають соціальні працівники людям, що прикуті до ліжка, або пенсіонерам, що проживають самі. Відділення денного перебування передбачає соціальну адаптацію. Це і організація культурно-масових заходів, дозвілля, психологічна підтримка і спостереження за станом здоров’я (є кабінети здоров’я, лікувальна фізкультура та кабінети масажу). У відділенні адресної допомоги працюють такі фахівці: робітник з ремонту взуття, перукар, швачка, робітники з комплексного обслуговування будинків і працівники, що допомагають по «косметичному» ремонту приміщень. Також, дуже актуально на сьогодні – транспортні послуги (соціальне таксі, що направлено на перевезення мало мобільних громадян і просто пенсіонерів, які малорухомі і їм важко пересуватися громадським транспортом).

Місцеві пенсіонери нахвалюють територіальні центри, адже там вони знаходять друзів і отримають те спілкування, якого прагнуть.

Зазначимо, що всі послуги територіального центру є безкоштовні, якщо це одинока людина похилого віку чи інвалід. В свою чергу, якщо у пенсіонера є працюючі діти, то послуги центру є платними, адже у такому випадку забезпечувати батьків-пенсіонерів мають діти.

Загалом, на одного соціального працівника міста перепадає 10 одиноких громадян.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button