Суспільство

Заготовляють дрова і думають про запаси пального для генераторів: громади Чернігівщини готуються до зими

У розпал літа всі потерпають від спеки. Натомість народна мудрість вчить готувати сани саме влітку, тобто завчасно думати, як зігрітися в морози та пережити холоди.

Торішню зиму вже встигли охрестити найскладнішою за всю історію незалежної України. І не дивно, бо переживали її в умовах воєнного стану, коли ворожі обстріли руйнували українську інфраструктуру, прагнучи занурити нашу державу в пітьму. Не вдалося!

Експерти зазначають, що нинішня зима може видатися для України ще тяжчою, ніж минула, бо всі торішні ризики зберігаються і війна затягується.

Та попри всілякі прогнози, громади Чернігівщини готуються до зими. 

«Ми розуміємо, який тяжкий попередній опалювальний сезон ми вже пройшли. Тому з високою відповідальністю готуємося до нової зими. Прагнемо, аби важливі об’єкти міста були забезпечені генераторами. Приблизно 90% генераторів ми отримали не за бюджетні кошти. Це міжнародна допомога від наших партнерів, від міст-побратимів. Суттєвою була допомога від Французької Республіки вже цьогоріч – 20 генераторів й обладнання для водоканалу. Тому роботу в цьому напрямі продовжуємо.

Комунальні служби, ТОВ «Ніжинтепломережі» проводять підготовку, згідно з розробленим планом, перевіряють самі мережі, проводять обслуговування котелень, котлів й інші потрібні роботи.

Сподіваємося, що будемо готові до опалювального сезону значно краще, ніж торік», – каже Олександр Кодола, голова Ніжинської громади.

Готуються до зими і в Березнянській громаді. Запевняють, що наразі все відбувається за планом.

«Стартують процедури закупівлі газу, бо старі угоди були чинними до 1 квітня, а нині нові терміни встановлені. Готуємо до зими заклади освіти. До речі, на сесії були додатково виділені кошти на освіту задля проведення всіляких заходів із підготовки до зими. Зокрема, ліцей забезпечений дровами, процедура закупівлі здійснена, щоправда, доставка ще не відбулася, а брикет завезений. Два інші навчальні заклади – в Локнистому та Миколаївці – забезпечуються газом. Буде процедура закупівлі. В усіх інших закладах також проводять потрібні роботи.

Котельні обслуговують, у старостатах планують заміну деяких котлів.

Фактично в кожному закладі є генератори із запасами пального. Самі їх формували, РВА й обласна військова адміністрація допомагали, а також інші організації. Тож генератори є фактично в кожному закладі на випадок блекауту, маємо резервні джерела живлення.

Сподіваємося, все йтиме за планом і не буде несподіванок», – зазначає Володимир Павленко, голова Березнянської громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тисячу «вареників перемоги» для наших захисників наліпили жителі громади на Чернігівщині (Фото)

Робота кипить і в громадах, що розташовуються поблизу ворожого кордону.

«На старостат благодійники виділили генератор. То як раптом зникне світло, будемо забезпечені електроенергією на якийсь період.

Люди заготовляють дрова, що робили і до широкої війни, бо знають, що буде зима. Щодо дров питань у селі в нас нема. Городину селяни виростять. Спілкувався з людьми, то кажуть: «Перезимуємо. Головне, щоб війна закінчилася».

У селі Єліне, яке обстрілюють, так само готуються до зими. Зараз там більш-менш тиша, люди посадили городи. І проживають там нині п’ятеро людей. Один раз було таке, що не мали вони світла, то ми допомагали – відвозили генератор у село Млинок, що за п’ять кілометрів від села Єліне.

У кількох будинках у Єліному є генератори. То, думаю, вони якось виходитимуть із ситуації, щоб хоч телефони підзарядити. Городи там також засаджені, врожаї збиратимуть. Наразі такої нагальної проблеми з підготовкою до зими не вбачаю.

Ми розуміємо, що блекаути можливі, і ми вже таке переживали. Звісно, люди свічками та сірниками запаслися. Тому до зими готуємося», – повідомляє Олександр Артюшенко, староста Тур’янського старостинського округу.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button