Суспільство

Тисячу «вареників перемоги» для наших захисників наліпили жителі громади на Чернігівщині (Фото)

Українці прагнуть підтримувати наших військових, адже саме завдяки їм Чернігівщина нині живе більш-менш звичним життям і обстрілюють її не всюди.

Багато українських захисників давно не були вдома та дуже скучили за сімейним теплом і рідними. Тож невипадково у Менській громаді спробували створити для мужніх українців домашню атмосферу, наготувавши смачнючих домашніх вареників із різними начинками.

Кулінарну ініціативу вдалося реалізувати завдяки Менському відділу культури, до якого долучилися переважно працівники культурної галузі з дев’яти сіл громади. Спільними зусиллями господині з Данилівки, Дягови, Волосківців, Городища, Синявки, Осьмаків, Лісок, Майського та Максаків наліпили тисячу вареників із різними начинками – картоплею, капустою, сиром, смородиною та трендом сезону – вишнями.

«Ми добре знаємо, що нашим захисникам бракує саме душевної атмосфери, родинного тепла та смаколиків із дому. А вареники влітку – дуже популярна страва. Тому й виникла ідея зробити смачний сюрприз для захисників. Ці вареники ми назвали «варениками перемоги», щоб їхній смак надихав хлопців на якнайскорішу нашу Перемогу. Також прагнули, щоб хлопці, смакуючи варениками, почувалися по-домашньому затишно й тепло. Адже ми розуміємо, що не кожен військовий мав нагоду побувати вдома. То ми спробували їх душевно зігріти», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначила Світлана Шелудько, начальник відділу культури Менської міської ради.

Господинь не довелося вмовляти, аби наліпили вареників. Усі працювали з бажанням, хорошим настроєм і молитвою на вустах про якнайшвидше закінчення війни і повернення додому кожного захисника та захисниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українське VS російське: яке телебачення дивляться на Чернігівському прикордонні

«Ми працюємо за багатьма напрямами, зокрема в селі Синявка є клуб «Господарочка». Окрім того, при будинках культури і сільських клубах є свої творчі колективи. То вони організувалися й стали до роботи. Ініціативу підтримали охоче й радо. А ми вже чітко знали, о котрій годині під’їхати та забрати готові вареники. Варениками захисники посмакували, задоволені», – розповіла Світлана Шелудько.

Та, як кажуть, не хлібом єдиним. Для військових влаштовують і таємні концерти.

«Спершу хлопці приходять і в них немає жодних емоцій. Але в нас дуже талановиті артисти – дорослі та діти. Тож після концертів захисники часто виходять із зали вже зі сльозами на очах. Ми розуміємо, що наше завдання – емоційно повертати їх до життя, розтоплювати кригу на душі», – зазначає пані Світлана.

За її словами, смачні ініціативи ще триватимуть. Наступного разу планують наготувати дерунів – тисячу, а може й більше. Нині якраз над цим розмірковують.

А ще в Синявці вміють готувати особливі гречаники, якими також планують почастувати військових. Але рецептом місцеві господині майже не діляться. Натомість усі, хто їх куштував, кажуть, що таких смачних гречаників ще ніде не їли.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото – Відділ культури Менської міської ради

Ще статті по темі

Back to top button