Суспільство

Замаскована приватизація: на Чернігівщині хочуть провернути небачену оборудку із лісами

Чернігівщина – край парадоксів, владних експериментів і чиновницьких оборудок. Чергову аферу можуть проштовхнути на засіданні сесії Чернігівської обласної ради. Мова йде про старанно замасковану приватизацію лісів області. На порядок денний виносять кілька проектів, пов’язаних із реформуванням комунального підприємства «Чернігівоблагроліс».

Хитра приватизація

Спочатку розглянемо проект рішення «Про перетворення обласних комунальних агролісогосподарських підприємств», яке пропонує голова облради Ігор Вдовенко.

Особливо цікавими є три останні пункти проекту.

1

Даним проектом пропонується перетворити дочірні агролісогосподарські підприємства в товариства. Це можуть бути ТОВ, ПрАТ, тощо – що саме пропонується, — в проекті рішення і в пояснювальній записці до нього не зазначається, тобто, замовчується. Також пропонують розподілити частки (корпоративні права) наступним чином: 51% залишити в управлінні обласної ради, 49% – передати у «власність» громад. Облрада в результаті цього перетворення перестає бути засновником/власником цих товариств. 49 % корпоративних прав обіцяють передати громадам.

Обіцянка викликає сумніви. Утім, навіть якщо це і відбудеться, то логіка підказує, що контрольний пакет – 51 % залишається у новостворених «товариствах». А потім можливий наступний варіант – для «товариств», які володіють контрольним пакетом лісів Чернігівщини, створюють якусь спеціальну наглядову раду з кількох депутатів облради. Чим це завершиться? Ліси області опиняться в потрібних руках і на Чернігівщині почнуть реалізовувати «бурштиновий сценарій».

На президії обласної ради цей проект рішення відправили на тимчасове доопрацювання. Ключове слово тут – тимчасове.

Плювок в дзеркало.

Дуже цікавим також є проект рішення «Про передачу цілісних майнових комплексів обласних комунальних агролісогосподарських підприємств в оренду», який пропонує включити в порядок денний депутат від «Радикальної партії» Анатолій Хавило.

Цим проектом пропонується передати в оренду трудовим колективам дочірні агролісогосподарські підприємства комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» Чернігівської обласної ради.

Але найцікавіше – в пояснювальній записці до цього проекту рішення.

2

По-перше, депутат без зайвих церемоній натякає на те, що ліси треба пиляти і продавати. Цитуємо – «змінити філософію управління такими підприємствами в бік ринкової бізнес-моделі». По-друге, депутат-радикал обізвав працівників територіальних громад і органи місцевого самоврядування «за своєю суттю – некваліфікованими управлінцями». На думку депутата, тисячі фахових менеджерів різного рівня, всі чиновники, депутати, у тому числі – депутати Чернігівської обласної ради – «за своєю суттю – некваліфіковані управлінці». Тому і пропонує пан Хавило віддати ліси області на поталу по суті «кваліфікованим» і «змінити філософію управління такими підприємствами в бік ринкової бізнес-моделі».

Будемо сподіватися, що депутати все ж мають здоровий глузд і не віддадуть ліси області «професіоналам» з «філософією бізнес-моделі».

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Як вже задовбали ці суперкваліфіковані держиморди.

  2. За яйца таких чмырей надо подвешивать на тех соснах что хотят спилять! Ох…евшие
    морды!

Back to top button