Суспільство

Замасковані прибутки: переплата за дитяче харчування як «бонус» для чиновників

Вже зовсім скоро в чернігівських школах пролунають останні дзвінки – і учні підуть на канікули. Також це пора випускних у дитячих садках міста, після яких дехто з майбутніх першокласників залишиться в дошкільному закладі до кінця літа, а деяких щасливчиків батьки поступово почнуть забирати з садочків. Саме через це в батьків цих дітей виникає питання переплати за квитанціями з харчування.

Плата в дошкільних навчальних закладах міста нараховується наперед. І якщо дитина-випускник не виходила кількість сплачених днів, виникає переплата. Сума переплати може бути різна, але в реаліях сьогодення копійки для одних – це значні кошти для інших. Тож цікаво, скільки цих «копійок» щоліта осідає на рахунках управління освіти чи все-таки батьків інформують про переплати і все повертають?

Відповідь на це запитання журналісти ЧЕline спробували отримати в начальника управління освіти Чернігівської міської ради Василя Білогури. Проте, як пам’ятають наші читачі, додзвонитись не лише до керівника, а бодай до когось з управління освіти – той ще квест. Але на третій день наші спроби увінчалися успіхом, і головний освітянин міста запевнив, що в усіх чернігівських дитсадках інформацію про наявну переплату у випускних групах доводять до відома батьків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, скільки дітей на Чернігівщині відвідують дитячі садки

Проте, опитавши батьків, чиї діти відвідують різні садочки в обласному центрі і вже цього року випускаються, з’ясувалося, що така інформація доступна не всім.

«Навіть не замислювалася над тим, що може бути якась передплата. Ми садочок майже не пропускаємо, за винятком хвороби. Але забиратиму дитину в середині літа, то впевнена, що переплата буде. Тепер знатиму. Якщо дійсно кошти залишаться, спитаю в завідувача, чи можна їх перекинути на оплату за харчування меншої дитини, яка ще відвідуватиме садок», – розповіла Оксана, мама майбутньої першокласниці.

«Я, попри те, що сама освітянин, не знала про це. Син ходитиме до садочка пару тижнів у червні, а потім заберу на оздоровлення і вже до школи будемо вдома. Чи забиратиму переплату? Не знаю. Багато справ і немає часу цим займатися, це ж треба їздити до управління, може, сума переплати того й не варта. Побачу, скільки ми відходимо, а потім вирішу», – зазначає Любов, мама випускника садочка.

«Дізнався про це буквально днями, коли розмовляв із завідувачем дитсадка. Син садок цього місяця майже не відвідував, піде ще на випускний і все, а за квитанцією сплатив близько 300 гривень. Тож писатиму заяву, щоб повернули гроші. Хоча завідувач сказала, що можна якось перекинути їх на харчування на перший клас. Та в мене така робота, що за два місяці можуть перевести до іншого міста, і ми поїдемо, тож треба забирати гроші зараз», – розповідає Анатолій, син якого цього року випускається з садочка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Атрошенко має намір передати Білогурі 52,5 мільйони гривень

«Про те, що переплату можна повернути, не знала. І ні від кого про це не чула. Якщо сума переплати у нас виявиться незначна, не забиратиму. Ми з чоловіком зайняті, допізна щодня працюємо, хто піде забирати оті, наприклад, 50 гривень. А хоча, якщо подумати, скільки таких батьків у кожному садочку…» – говорить Євгенія, мама випускниці.

«У нашому садочку мовчать. Я не питала нікого, з власного досвіду, коли випускалась старша дитина, знаю, що так можна. Вже зателефонувала до бухгалтерії. У нас сума переплати приблизно 150 гривень», – розповідає Юлія, мама майбутнього першокласника.

Тож, як бачимо, інформують батьків про можливу переплату і про те, що її можна забрати, не в усіх дитячих садках міста. Коли журналісти ЧЕline поцікавились у начальника управління освіти Чернігівської міської ради Василя Білогури, чи багато випадків таких переплат, як часто звертаються по перерахунок батьки і чи ведеться облік переплачених коштів, які батьки не виявили бажання повернути, і на що вони йдуть, головний освітянин розмову перервав, поклавши слухавку.

Тож запитання, якщо за підрахунками батьків переплата за харчування все ж є, а до садочка дитину вони водити вже не планують, залишається актуальним.

  1. Треба дочекатися кінця місяця, коли в садку буде закритий табель відвідування.
  2. Звернутися до бухгалтерії управління освіти із заявою про перерахунок коштів, при цьому необхідно взяти з собою паспорт. Потім на основі кількості відвідуваних вашою дитиною днів і сплаченої суми вам буде зроблено перерахунок, який віддадуть одразу за умови наявності грошей у касі або ж скажуть, у який день підійти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «У Чернігові свято останнього дзвінка не скасовується», – Василь Білогура

Що стосується можливості перенесення переплачених коштів на харчування дитини в першому класі чи на рахунок харчування меншої дитини, яка ще відвідуватиме садок, журналістам ЧЕline підтвердити інформацію не вдалося. Якщо у попередні дні на дзвінки на всі телефони управління освіти просто не відповідали, то після розмови з Василем Білогурою до централізованої бухгалтерії управління все ж вдалося додзвонитися, проте, почувши запитання про переплату за квитанціями з харчування, на іншому кінці дроту, за прикладом очільника, також кинули слухавку.

Дивно, адже подібна інформація не має бути секретною, а інформування з різних питань – одна з функцій управління. А можливо, засекретити все-таки є що, і на рахунках управління щоліта осідають зовсім не «копійки» переплати? Адже згідно з даними, озвученими тим же Василем Білогурою під час останньої щотижневої планірки в міськраді, цього року до першого класу в Чернігові йде 3 151 учень. Навіть якщо припустити, що не всі ці діти відвідували дошкільні заклади освіти, а з тих, які відвідували, переплата є не в усіх, все одна сума виходить чималенька.

А може працівникам управління освіти Чернігівської ради варто взяти приклад з районів області, де подібної проблеми не існує взагалі. Журналісти ЧЕline вибірково зателефонували до відділів освіти різних районів – і їм повідомили, що в садочках по області батьки сплачують за харчування дітей по факту. У деяких із них у квитанціях усе ж таки є пункт «рекомендований платіж», та батьки все одно сплачують лише за ті дні, які діти були присутні в дитсадку. Як зазначили, наприклад, у відділі освіти Ніжинської РДА, батьки прогресивні, це зручно і надалі не викликає жодних запитань і проблем.

Ще статті по темі

Back to top button