Суспільство

Заощадливі споживачі не мають платити за газ сусідів, – «Наш край»

Люди не повинні платити за газ на підставі даних лічильників, що встановлюються на будинок загалом.

Встановлення монополістами таких лічильників замість поквартирних має бути заборонено. Відповідне звернення на адресу Національної комісії з держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг було надіслано народним депутатом від партії «Наш край» Сергієм Шаховим.

За його словами, нарахування плати за газ для кожного користувача на підставі середнього споживання газу усім будинком – несправедливе. Загальну кількість газу, яку використав увесь будинок, ділять на кількість квартир, не враховуючи реальних об’ємів спожитого газу конкретною родиною.

«За таким лічильником і той, хто економить, і той, хто обігріває цілодобово квартиру за допомогою газової плити, платять однаково. Хтось напалить газу на 10 гривень, інший – на 100, а заплатять обидва по 55. Це – несправедливо. Слід внести зміни до Кодексу газорозподільних систем і відповідної постанови КМУ та заборонити облік газу за лічильниками, встановленими на будинок загалом», – зазначив Сергій Шахов.

На думку народного депутата від партії «Наш край», споживачі укладають індивідуальні договори з постачальниками, тому й облік газу має бути індивідуальним – на підставі даних поквартирних лічильників.

«Позиція партії залишається незмінною: постачальники газу мають встановити у кожну квартиру лічильник газу власним коштом, а не імітувати вирішення проблеми встановленням загальнобудинкових лічильників», – наголосив він.

Він також назвав шантажем та абсурдом заяви газовиків, які планують нараховувати завищені обсяги споживання блакитного палива у разі відмови від встановлення загальнобудинкових приладів обліку.

«Ми вважаємо, що встановлення будинкових приладів обліку газу за ініціативи постачальника, передбачене Кодексом газорозподільних систем та відповідним Тимчасовим положенням КМУ, не означає автоматичної згоди окремих споживачів на це. Більше того, оплата не може здійснюватися за показниками цих приладів до отримання постачальником газу особистої згоди від кожного споживача», – зауважив народний депутат.

Сергій Шахов також закликав уряд та НКРЕКП навести лад у своїх документах, адже в актах НКРЕКП та Кабміну норми споживання газу для індивідуальних споживачів, в яких не встановлено лічильники, різняться майже вдвічі.

«Це неподобство потрібно припинити. Влада має нарешті покласти край і шантажу загальнобудинковими лічильниками, і безладу в газових нормах споживання», – підсумував він.

Як відомо, згідно із законом «Про комерційний облік газу», до 1 січня 2018 р. газовими лічильниками мають бути охоплені усі споживачі. Згідно з роз’ясненням НКРЕКП від 15 червня 2016 року щодо забезпечення обліку природного газу у населення, суб’єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, зобов’язані в термін до 01.01.2018 року забезпечити встановлення лічильників газу, як індивідуальних, так і загальнобудинкових, що забезпечить 100% облік спожитого природного газу населенням.

 

Ще статті по темі

Back to top button