Суспільство

Заряджені павербанки і переживання за холодильники: жителі Чернігівщини – про можливий період без світла

Українців попереджають, що відключення електроенергії можуть бути суттєво довшими, ніж це відбувається нині. Також нас закликають до економного споживання електрики, адже попереду – дуже важка зима.

Чи довго сидять без світла жителі Чернігівщини, наскільки ощадливі та чи готові на випадок серйозніших проблем бути без електрики?

Вікторія Неруш (Мена)

Поки що наша сім’я не відчула тривалих відключень електрики, мабуть, тому, що живемо поряд з об’єктами критичної інфраструктури. Підготувався до відключень чоловік – маємо павербанки, лампи на акумуляторах, а ще придумав, як заряджати це все від старого автомобільного акумулятора. Про економію: мене з 7.00 до 18.00 немає вдома, лампи-«економки» в нас давно замінили традиційні лампи розжарювання. Але і їх рідко вмикаємо – світломаскуємося з 18.00, щойно стемніє. Електрообігрівач не вмикаємо, прання – одне на тиждень. Наразі зупинила роботу сушарки (два місяці сушила яблука на зиму для бійців ЗСУ). Їжу готую на газовій плиті і в газовій духовці.

Анастасія Крот (Сновськ)

У нас поки що надовго не відключали світло. Воно зараз часто вимикається і через хвилину вмикається. Переживаю через це – щоб не погоріли прилади. Я щодня готова до відключення, світло економимо. Вже і маленький син навчився вимикати світло. Прання запускаю вночі. Встаю дуже рано та роблю всі справи з 4-ї години ранку, а денний час провожу з дітьми. І обов’язково запасаюся водою, бо в мене своя свердловина і я залежу від світла. Готова терпіти все задля нашої Перемоги!

Наталія Сердюк (Батурин)

Учора було відключення електроенергії години на три. У мене є кілька свічок, заряджені павербанк, ноутбук і телефон. Не хотілося б більш серйозних відключень, тому що тоді в нас зупиниться всіляка робота. Ми і так уже місяцями сидимо по погребах, тобто бігаємо туди-сюди. Більш серйозних відключень не хотілося б і через те, що потечуть усі холодильники і зіпсуються інші прилади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині запрацює «Майстерня святого Миколая»

Любов Макаренко (Новгород-Сіверський)

Ми електрику економимо завжди, і в мирний час так робили. Без світла важко, але тримаємося. Для мене головна проблема – тварини (опікується багатьма собаками. – Авт.). Коли їх ввечері годуєш, то нічого не видно. Удень на роботі, то не можу їх годувати, чоловік тільки вранці це робить, ввечері відмовляється, тож треба мені. Без світла оступилася та впала з ґанку, як не вбилася та нічого не зламала – не знаю, пощастило. Без електрики дуже важко, але людина звикає до всього. Зв’язку ж не буде, оце вже проблема. Ми тут на краю світу, відрізані від усього. Дуже важко буде.

Юрій Дахно (село Москалі)

Як немає світла, то це капець. Звикли зависати в інтернеті. Плюси в тому, що тоді з’являється час і бажання зробити якусь справу, вийти на вулицю та поспілкуватися з сусідами, які теж саме тоді тільки і виходять. Якщо запізно ввечері, то спілкуємося в родинному колі, граємо в інтелектуальну гру (назви міст, сіл, країн…) або просто співаємо щось патріотичне, здебільшого «Ой у лузі червона калина похилилася…».

Сєргєй Карась (Чернігів)

Учора вдома вперше відключали світло. Спершу годин на шість, потім ввімкнули на годину і знову відключили (після цього лягли спати, тож на скільки вдруге відключали – не знаємо). До питання економії електрики ставимося відповідально, наприклад, узагалі перестали користуватися електрочайником – тільки тим, що треба гріти на газу. Якщо уявити, що, наприклад, як це було вже в березні-квітні, світла не буде місяць, то до цього складно підготуватися. Зокрема, працювати я просто не зможу. Сподіваємося, що цього не станеться та віримо у ЗСУ і Перемогу України.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button