Суспільство

Засміченість та перевищена концентрація органічних речовин: екологи перевірили стан Стрижня у межах Чернігова

До Державної екологічної інспекції у Чернігівській області постійно надходять звернення від мешканців міста Чернігів щодо екологічного стану річки Стрижень.

Як повідомляють екологи, минулого тижня було проведено обстеження прибережної зони та водної поверхні Стрижня в межах міста Чернігова.

За результатами досліджень поверхневих вод встановлено, що гідрохімічні показники води в річці Стрижень знаходяться в межах встановлених нормативів для водних об’єктів господарсько-побутового використання. За виключенням перевищення концентрації органічних речовин по вмісту хімічного споживання кисню у водоймі (46 мг/дм3, при нормі 30 мг/дм3). Показники хімічного споживання кисню (ХСК) та біологічного споживання кисню (БСК), це умовні величини, які свідчать про проходження в річковій воді процесів окислення органічних та неорганічних речовин, що напряму пов’язано з паводком та підтопленням берегової зони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:На фронті під час ворожої атаки загинув боєць окремої бригади морської піхоти з Чернігівщини

В ході обстеження прибережної зони та водної поверхні річки Стрижень в межах міста Чернігова встановлено захаращення берегів та водного дзеркала річки сміттям, рослинними рештками та господарсько-побутовими відходами.

З метою попередження виникнення надзвичайних ситуацій, загибелі водних біоресурсів, забруднення об’єктів довкілля та покращення гідрохімічного стану річки Стрижень екологічною інспекцією надіслано лист-вимогу до міської ради, щодо проведення заходів по впорядкуванню прибережної зони та водної поверхні річки Стрижень в межах міста.

Основними шляхами вирішення питання оздоровлення річки Стрижень є впровадження наступних заходів:

— припинення надходження до водойми неочищених зливових вод;

— вирішення питання про будівництво локальних очисних споруд;

— заборона будівництва у водоохоронній зоні; — підвищення рівня екологічної свідомості та екологічної культури населення міста та інших населених пунктів розташованих на берегах водного об’єкту.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button