Суспільство

У Чернігові з’явиться перша в місті локальна станція доочищення та знезалізнення води

Через значний вміст заліза у воді, що видобувається на ВНС-2 «Подусівка», і накопичення осаду в трубах від мешканців деяких районів міста періодично надходять скарги на якість питної води. Наприкінці вересня 2021 року КП «Чернігівводоканал» планує запустити першу в місті Чернігові локальну станцію доочищення та знезалізнення, після чого якість питної води в житловому масиві по вулиці Козацька має покращитися.

Чернігівська вода – ідеальна, але…

Про високу якість питної води в місті Чернігові знають по всій Україні. Наше місто – одне з трьох, у якому воду можна пити просто з-під крана. Мешканці Чернігова є споживачами необробленої (природної) води, отриманої безпосередньо з підземних джерел питного водопостачання.

Те, що артезіанська вода не проходить процедуру оброблення, є, з одного боку, перевагою, а з іншого – проблемою, через яку на вулицях Козацька, Льотна, 1-ї Гвардійської Армії та в районі Ремзаводу споживачі періодично отримують воду з осадом бурого кольору. Справа в тому, що саме зазначені точки на карті нашого міста є кінцевими для зони дії ВНС-2 «Подусівка». Тому весь осад заліза разом із водою збігає саме сюди та періодично з’являється в кранах споживачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівська облрада просить схвалити загальнодержавну програму «Питна вода»

Найкращим варіантом було б очищення води від осаду заліза безпосередньо на ВНС-2, але вартість такої станції водопідготовки перевищує фінансові можливості КП «Чернігівводоканал».

Чи всю воду в Чернігові треба очищувати

Якщо говорити про якість питної води в Чернігові, то можна стверджувати, що ідеальною для споживання є вода, яка видобувається на ВНС-3 «Бобровиця». Якість цієї води відповідає всім високим стандартам і сьогодні не потребує додаткового доочищення.

Через наявність станції водопідготовки можна назвати ідеальною і воду з ВНС-5 «Хімволокно». Але воду з цієї насосної станції споживає незначна кількість населення, адже територія колишнього «Хімволокно» віддалена від житлової забудови Чернігова. Свого часу керівництво підприємства пропонувало Киїнській ТГ прокласти до трьох кілометрів водопроводу й отримувати воду високого ґатунку, але ідея не здобула підтримки в керівництва громади. Наразі Киїнка, Трисвятська Слобода та Зарічне отримують воду зі свердловини «Зарічна». За результатами аналізів, у воді з цієї свердловини підвищений вміст заліза. Через це, відповідно до норм законодавства, вартість води для споживачів нижча на 20%.

На ВНС-1 «Ялівщина» також видобувається якісна вода, яку споживають мешканці району вулиці Героїв Чорнобиля та центральної частини міста.

Вода, що видобувається в зоні дії ВНС-4 «Полуботки», наразі відповідає ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», але в подальшому, швидше за все, вона також потребуватиме доочищення від зайвого заліза. Тобто, і тут для забезпечення населення якісною водою треба планувати будівництво станції знезалізнення.

Перша локальна станція знезалізнення запрацює наприкінці вересня

Саме через брак коштів керівництво Чернігівського водоканалу запропонувало збудувати в місті кілька локальних станцій знезалізнення. Це дасть можливість хоча б частково вирішити проблему водозабезпечення там, де вона відчувається найбільш гостро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вода кольору чаю: в чернігівському «Водоканалі» розповіли про причини брудної води

Підготовчі роботи для монтажу станції знезалізнення по вул. Козацька, 26А вже виконано. Наразі в м. Київ закінчується монтаж обладнання на базі морського контейнера.

21 серпня станцію знезалізнення буде доставлено до Чернігова, де розпочнеться її підключення до водопроводу.

Станція доочищення та знезалізнення питної води, що будується за адресою вулиця Козацька, 26А, стане для міста експериментальною. Аналогічні станції вже працюють в інших містах України. Принцип її роботи дещо відрізняється від принципу роботи станції водопідготовки, яку КП «Чернігівводоканал» планує збудувати в районі ВНС-2.

Від того, наскільки якісно нова станція очищатиме воду, залежить доля ще двох проєктів, розроблених комунальним підприємством: це проєкти двох локальних станцій знезалізнення по вулиці Льотна.

Фінансування будівництва станції знезалізнення по вулиці Козацька, 26А здійснюється в межах інвестиційної програми КП «Чернігівводоканал» за кошти підприємства. Вартість станції знезалізнення становить 6 647 972,14 грн із ПДВ.

Важливим моментом є те, що станція знезалізнення зменшуватиме вміст заліза у воді, не впливаючи на загальний склад мінералізації води.

За інформацією КП «Чернігівводоканал»

Пресслужба Чернігівської міської ради

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button