Суспільство

Заступник міського голови Чернігова перебуває у СІЗО

Віктору Геращенку, заступнику міського голови Чернігова з питань діяльності виконкому, загрожує тюрма. 19 червня 2023 року суд відправив його в СІЗО. Проте постановив, що він може вийти на волю після внесення застави 32 мільйони гривень.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили Геращенку про підозру за статтею 364 Кримінального кодексу (зловживання владою або службовим становищем).

За версією слідства, посадовець організував схему привласнення бюджетних грошей на закупівлі нового трансформатора для чернігівської ТЕЦ, що була пошкоджена внаслідок російських обстрілів навесні 2022 року. Скоординував свої дії з керівництвом компанії-постачальника.

Торік Чернігівська міськрада дала добро на купівлю трансформатора. У липні обладнання було придбане. А в листопаді з’явилася версія — закупівля відбулася з порушеннями фінансового характеру. Це стало приводом для відкриття кримінального провадження. А сама закупівля — предметом перевірки аудиторської служби.

Висновок перевірки: проведена Чернігівською міськрадою закупівля трансформатора не відповідає принципам, визначеним у Постанові № 169 «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану», а саме — максимальній економії.

Було укладено договір з ТОВ «Інвестиційна рада» на купівлю/поставку трансформатора. ТОВ «Інвестиційна рада» придбало його у ПрАТ «Запоріжтрансформатор» за 53 456 346 гривень з урахуванням ПДВ. І начебто все правильно, якби не «але». У матеріалах провадження зазначається, що у вересні 2022 року ТОВ «Інвестиційна рада» через посередника ТОВ «Українська трансформаторна компанія» придбало аналогічний трансформатор у «Запоріжтрансформатор» за 19 мільйонів гривень з урахуванням ПДВ.

Також за висновком експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, за результатами проведення судової товарознавчої експертизи встановлено, що ринкова вартість товару на час закупівлі становила 39 мільйонів гривень з ПДВ.

До того ж у матеріалах справи є пояснення співробітників ТЕЦ, що закупівля такого обладнання недоцільна, оскільки два справні трансформатори можуть забезпечити мінімальну потужність теплових мереж. Пошкодження одного з турбогенераторів робить недоцільним закупівлю трансформатора до введення в експлуатацію генератора.

«На переконання органу досудового розслідування, отримана інформація свідчить, що вказана схема була організована з метою проведення підривної діяльності на шкоду економічній безпеці України шляхом закупівлі трансформатора за ціною, вищою ринкової, за рахунок міського бюджету», — йдеться в ухвалі Шевченківського райсуду Києва від 28 листопада.

Джерело: Час Чернігівський

Ще статті по темі

Back to top button