Суспільство

Затишок для ВПО на Чернігівщині створює волонтерка з Криму (Фото)

У Сосниці на Чернігівщині проживає майстриня, яка відновлює закинуті будинки. Юлія Дудишева переїхала на Чернігівщину з Криму. Нині дівчина запустила волонтерський проєкт «Затишок для ВПО» – майстриня створює затишок для тих, хто через війну втратив свої домівки.

«Ще в підлітковому віці мені подобалося відновлювати старі речі, з мамою робити ремонт удома, щось перероблювати. Любов до редизайну виникла саме тоді. Я росла в період 90-х. Це були тяжкі часи – з безгрошів’ям і тотальним дефіцитом усього. А коли чогось немає, то мозок вмикається і починає думати, як власноруч створити щось гарне з того, що є. Мама завжди створювала затишок, тому це й мені передалося», – розповіла майстриня Юлія Дудишева.

Після деокупації області в 2022 році до Сосниці почали прибувати внутрішньо переміщені особи, які рятувалися від бойових дій в інших регіонах України. Майстриня вирішила спершу допомогти своїм друзям-переселенцям з облаштуванням орендованого житла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: дніпрянка Іра Пономаренко – про безмежну любов до Чернігова

«Мені було цікаво оновити весь інтер’єр у приміщенні. Ми разом клеїли на підлогу шпалери та заливали їх лаком, давали шанс старим речам, власноруч робили люстру з яєчних лотків і багато чого цікавого. Я зрозуміла, що хочу не тільки переробляти меблі, а бачити, як ці меблі живуть на тлі затишного інтер’єру. А оскільки я не хотіла працювати на замовлення, мені хотілося реалізовувати те, що я бачу, і робити це безкоштовно для тих, хто цього потребує, тому я створила проєкт «Затишок для ВПО». Він фінансується за допомогою реклами в блозі, а також люди донатять на матеріали, скільки хто може, ще надсилають предмети, речі, які я відновлюю для свого проєкту», – розповіла для ЧЕЛАЙН Юлія Дудишева.

На сьогодні дівчині вдалось відновити два будинки та чотири кімнати. Зараз працює над кухнею третього будинку.

Майстриня доводить, що затишок можна створити в будь-якому будинку і на це не варто витрачати багато грошей: можна відновити вже старі, закинуті на горище або на смітник речі, пофарбувати старе м’яке крісло, зробити штампи з картоплі для фарбування стін, пофарбувати звичайні паперові шпалери та багато іншого.

Кредо Юлії Дудишевої є слова з Біблії:

«Не відмовляй у добрі тому, хто його потребує, якщо у твоїй силі допомогти» (Прислів’я 3:27).

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Back to top button