Суспільство

Живлення ноутбука: основні проблеми та рішення

Система електроживлення — одна з найбільш уразливих частин ноутбука. Саме блок живлення виходить з ладу першим і в 50% відсотках випадків є головною причиною поломки ноутбука. Розглянемо найбільш поширені несправності її елементів. Якщо у вас одна з цих проблем, вам потрібно буде замінити блок живлення, а не ремонтувати. Якщо ви ще сумніваєтеся, тоді ви можете просто перевірити які моделі підходять до вашого ноутбука, і за якою ціною. Для цього вам потрібно перейти в магазин ZETO, або на будь-який інший інтернет-магазин. Ввести модель свого ноутбука, і вам покажуть всі доступні моделі адаптера живлення до вашого ноутбуку.

Проблеми з блоком живлення:

  1. Повністю згорів (процес супроводжується іскрами або димовими явищами);
  2. оутбук відключається через перегрів;
  3. Несправний з’єднувальний провід (про це свідчить не включений або миготливий індикатор адаптера).
  4. Всі перераховані дефекти підлягають ремонту і успішно виконуються фахівцями сервісного центру.

Батарея не працює:

  1. Ноутбук працює тільки без акумулятора або при підключеному живленні від мережі;
  2. Ноутбук не запускається взагалі (вставлена ​​батарея чи ні).
  3. Останній варіант самий неприємний, оскільки подібний глюк пов’язаний з поломкою материнської плати. Він вимагає точного діагностування за допомогою спеціального оснащення.

Сильно нагрівається блок живлення ноутбука

Нагрівання адаптера — цілком нормальне явище. Він перетворює мережевий змінний струм в постійний і знижує напругу з 220 В до 16-24 В. Основні вузли пристрою — діодний міст і трансформатор. Кожен з них має властивість нагріватися в процесі роботи. Вентиляційні отвори в корпусі відсутні, тому в штатному режимі його температура піднімається до 60 градусів.

Надмірний нагрів блоку живлення можливий в двох випадках. Один з них — порушення правил експлуатації. Пристрій не можна розміщувати поруч з опалювальними приладами, під прямими сонячними променями і чим-небудь накривати. Другий фактор перегрівання — недостатня потужність БП. Пояснимо на конкретному прикладі. Припустимо, ноутбук розрахований на силу струму 3,5 А і напруга 18,5 В. Їх добуток дорівнює 64,75 Вт. Це і є максимально дозволена потужність для вашого адаптера.

Якщо ноутбук споживає більше енергії, то буде потрібно заміна блоку живлення на більш потужний аналог, що дозволить уникнути зайвого підвищення температури.

Про те, що необхідний ремонт зарядного пристрою ноутбука, можна дізнатися за цілою низкою ознак:

  • При включенні комп’ютера в мережу горить індикатор живлення від батареї.
  • Ноутбук не заряджається.
  • Індикатор мережі блимає, виникають перепади напруги.
  • Ноут не працює, хоча шнур увімкнений у розетку.
  • Причин виходу з ладу блоку живлення може бути кілька, але найбільш поширені всього дві — це перегоряння через різких стрибків напруги в мережі і механічні пошкодження. Є ще ймовірність заводський брак, але вона дуже мала, адже така несправність була б відразу помітна при покупці ноутбука.

А ось перегин шнура живлення під час користування  ноутбука — це досить поширений тип пошкодження. Ще одна з причин виходу з ладу мережевого адаптера — це його перегрів. При роботі блок живлення виділяє досить багато тепла, яке при нормальній експлуатації розсіюється природним шляхом, але якщо зарядку чимось накрити, то порушиться теплообмін, і вона перегорить.

Що б не стало причиною несправності мережного адаптера, вимкніть ноутбук і витягніть штекер з розетки, так як є великий ризик спалити комп або отримати удар струмом. Кращий варіант вирішення цієї проблеми — це ремонт блоку живлення ноутбука в сервісному центрі. Такожи ви можете купити новий блок живлення, це буде навіть краще.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button