Суспільство

Зима на порозі: чим підгодовувати бездомних тварин і пташок у сезон холодів

На Чернігівщині вже випав перший сніг і попереду, напевне, найтяжча зима за всю історію Незалежності України.

Однак у сезон холодів важко не тільки людям, а й пташкам чи бездомним тваринкам. 

У бездомних тварин життя тяжке, а під час холодів їм ще сутужніше вижити, ніж зазвичай. За низьких температур у собак, які живуть на вулиці, починають замерзати кінцівки. Для них важливою є потреба і в теплому місці, щоб зігрітися та відпочити, і в харчуванні. Бродячі собаки не мають доступу до постійного джерела їжі, тому вони виснажуються, їхній організм не має з чого виробляти енергію. В зимовий час смерть приходить не напряму від голоду чи морозу, а від того, що тваринам ніде виспатися та відновити сили. Через це собаки взимку практично не сплять, голод і холод спонукають їх вештатися вулицями в пошуках їжі, і коли в них зовсім немає сил, вони падають і вмирають.

Тому вони потребують нашої турботи, хоча б підгодівлі. Чернігівські ветеринари розповідають, що їжа взимку має бути поживною, аби була енергія для обігріву. Звісно, сформувати для безхатченків повноцінні раціони неможливо, але ветеринари все ж радять годувати тварин жирними бульйонами та кашами. Обрізки м’яса теж завжди будуть доречними.

Також у холодну пору року птахи цілком природно злітаються до населених пунктів, у яких взимку можна знайти трохи більше їжі. Підгодівля птахів є вкрай важливою справою, яка щодня може врятувати багато пташиних життів. Метаболізм у птаха надзвичайно швидкий, тому для обігріву організму постійно треба харчуватися.

Облаштувати годівничку для птахів можна в будь-якому вигляді. Нею може стати підвіконня або будь-яка конструкція з пластикової пляшки, пакета від соку або будь-чого іншого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У пітьмі: громади Чернігівщини – про відключення світла та генератори

Щоправда, зоологи застерігають, може виникнути ситуація, коли приваблива годівничка повішена, корм у неї засипаний, а пернаті не летять.

За словами чернігівського зоолога Олександра Федуна, в цьому немає нічого дивного. І треба набратися терпіння.

«Якщо спробувати влаштувати підгодівлю, наприклад, синичок, будете спершу розчаровані. Птахи одразу на годівничку не прилетять. Бо в них уже сформувалися поведінкові маршрути, за якими вони курсують і знаходять собі їжу. А тут нова годівничка і нове місце, яке вони ще не розвідали. Але згодом синичка чи якась інша пташка випадково залетить до годівнички і побачить, що там є насіння. І тоді маршрутний похід розшириться», – розповів зоолог.

За його словами, до підгодівлі треба підготуватися заздалегідь. Зокрема, запастися зерном, насінням, окремими ягодами. Для пташок найкраще підійде насіння соняха, льону, просо, конопель. Все це можна змішувати. Також орнітологи радять заготовляти горобину, будяк, пригощати маленьких пташок несолоним салом. Натомість годувати пернатих хлібом не можна.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button