Суспільство

Зима ще не скінчилась, а снігові блохи – атакують!

Днями мешканцям Чернігівщини значного переполоху завдали скупчення невідомих раніше та загадкових комах – снігових бліх.

image002

Люди побачили, як на снігу в місцях таловин рухалися дивні «купки землі». При детальнішому вивченні було зрозуміло, що це малесенькі комахи, які заполонили всю ділянку узбіччя дороги, зібравшись у численні зграї, немов танцюючи від радості, що скоро прийде весна!

Снігова блоха, або глетчерна блоха – це комаха, що належить до родини ногохвостів. Але завдяки тому, що вона дуже добре стрибає на 15-25 см, комаха дістала назву «блохи». Чудово почувається при температурі від -10 до +10 градусів Цельсія. А пояснюється це тим, що із цукрів, які вона отримує з довкілля, снігова блоха виробляє особливі речовини, що мають властивості антифризу, вони й не дають їй замерзнути.

Підстав же для переживань немає, адже снігова блоха не така вже й страшна! Вона нешкідлива для людини. По-перше, така комаха не кусає ні людей, ні тварин, по-друге, не переносить яких-небудь захворювань. Посіви сільськогосподарських культур і декоративні насадження також її абсолютно не цікавлять.

image001

Снігова блоха відома давно. Обов’язкова умова її повноцінної життєдіяльності – це зима та відлига. Зазвичай комахам потрібен прохолодний і вологий ґрунт.

Живляться частинками ґрунту, хвойним пилком, рослинними рештками та іншими мінеральними та органічними речовинами. Розмножуються в зимовий період, відкладаючи яйця помаранчевого кольору в сніг і лід.

Зовсім скоро, при потеплінні до 10-15 С блохи сховаються в ґрунт і не показуватимуться до наступної зими.

Жодної загрози снігові блохи не несуть, можна жити спокійно!

За повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області 

Ще статті по темі

Back to top button