Суспільство

Зимове екіпірування: водіям Чернігівщини на замітку

До календарної зими ще два тижні. Проте зима вже фактично прийшла. Учора, 14 листопада, на Чернігівщині випав перший сніг. Ситуація на дорогах показала, що не всі водії підготувалися до холодів.

Так, за даними Управління патрульної поліції Чернігівської області, за добу, 14 листопада, у місті сталися 30 дорожньо-транспортних пригод. Для порівняння: 13, 12 і 11 листопада сталося 1, 5 і 4 ДТП, відповідно.

Соцмережі буквально вибухнули фото з місця ДТП і коментарями про безвідповідальність водіїв, які не підготували авто до таких погодних умов, зокрема завчасно не «перевзули» свої авто.

Тож журналісти ЧЕline звернулися по пораду до керуючого магазину «Автоцентр на Любецькій» Михайла Зубця – як підготувати машину до зими, аби уникнути не лише аварійних, але й інших неприємних ситуацій у зимовий час.

Передусім усі водії добре знають, що необхідно вчасно замінити літню гуму на зимову. На яку саме – справа особистих уподобань і гаманця. Варто зазначити, що зимова гума буває двох видів — так званого європейського типу та скандинавського. Європейські шини більше підходять для їзди по вкоченому снігу, мокрій сніговій каші, мокрому асфальту, калюжах й інших проявах теплої міської зими. Скандинавські доцільні для глибокого снігу та льоду в сильні морози.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині випав перший сніг

Перед настанням холодів варто перевірити рідини – гальмівну й охолоджувальну. Гальмівну на рівень, охолоджувальну – на наявність води та щільність. Також варто подбати про рідину для бачка омивача, так звану незамерзайку.

Слушною буде перевірка рідини в акумуляторі – електроліту. Звісно ж, робити це необхідно в умовах СТО. Якщо є якісь сумніви щодо роботи акумулятора, можна придбати зарядне для акумулятора. Не зайвим буде мати під рукою прикурювач для акумулятора. А загалом ці речі, як і аптечка, знак аварійної зупинки, вогнегасник, мають бути в автомобілі обов’язково.

Варто перевірити свічки (і розжарювання, і запалювання). Напередодні зими слід усунути всі натяки на несправності, з якими ви, можливо, успішно їздили влітку: потіють антифризом патрубки системи охолодження, пропускають іскру свічки, задубілі високовольтні дроти і свічкові наконечники, заїдає ручник, свистять приводні ремені тощо. Інакше в умовах значних перепадів температури ці незначні несправності можуть перетворитися на серйозні проблеми.

Перед зимовим похолоданням намажте гумову окантовку дверей і кришки багажного відсіку спеціальним засобом (силіконовою змазкою), інакше ризикуєте якось зранку відірвати з «м’ясом» примерзлі ущільнювачі або ручки від дверей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові за годину сталися 10 ДТП

Зверніть увагу на двірники, безкаркасні більше пристосовані для зими.

Якщо автомобіль на газу, бажано відвідати станцію з газобалонного обладнання.

Водії, готуючись до зими, крім іншого, запасаються щітками, головна умова для яких – не псувати покриття авто, замінюють килимки на гумові, купують обігрівачі для салону, чохли з підігрівом для автомобілів, які не обладнані підігрівом сидіння із заводу, а поціновувачі екстриму, рибалки, наприклад, чи мисливці, ланцюги.

Усі перераховані поради стосуються, мабуть, більше водіїв-початківців, адже ті, хто їздить за кермом не один рік, добре знають нюанси зимового періоду на дорогах. Тоді чому принаймні гуму не всі з них, як показала вчорашня статистика ДТП, змінюють на зимову завчасно?

Журналісти ЧЕline поспілкувалися з водіями з різним стажем водіння. Усі вони запевнили, що справа не у безвідповідальності. На жаль, причина банальна – заміна тих самих шин для більшості – серйозна стаття бюджету. Проте варто пам’ятати, що життя коштує дорожче, ніж вчасна підготовка до зимових поїздок.

Ще статті по темі

Back to top button