Суспільство

Зимові гості: коли на Чернігівщину прилітають снігурі

Снігурі вже стали справжнім символом зими для багатьох українців. Та мало хто знає, що ці птахи постійно гніздяться в північних населених пунктах Чернігівщини, навіть улітку.

Орнітолог Олександр Федун розповідає, що тут вони перебувають у невеликій кількості і зафіксовані як гніздовий осілий вид. Вони можуть кочувати південніше, а північні снігурі прилітають на місце чернігівських пернатих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хрущі-цукерки і хенд-мейд годівничка: зимовий порятунок тварин

За словами орнітолога, снігурі з’являються в Україні переважно взимку не через те, що тут настають холоди. Це спричинено появою більшої кількості їжі. Взимку на деревах чимало достиглої горобини, є насіння різних дерев, наприклад, кленів. Коли ж кількість корму зменшується, снігурі шукають собі інше місце, багатше на смаколики. Таким чином вони кочують з місця на місце.

Влаштовує снігурів і температурний режим та клімат нашої місцевості.

«Щоб забезпечити себе їжею, треба її спершу знайти та мати час наїстися. Ми знаємо, що зима – це короткий день і довга ніч. І от саме цей короткий проміжок дня вони мають використовувати більш ефективно. Тому з півночі вони пересуваються південніше, адже тут довша тривалість дня. Тож птахи отримують кращу можливість роздобути собі більше їжі», – пояснює орнітолог.

Живуть ці птахи також у Росії та Білорусі, але тут їх популяція значно менша.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button